Lyt til artiklen

Hvis din bæ lugter rigtig dårligt, kan det være et tegn på, at du har ophobet afføring i tarmene – og det kan potentielt være rigtig farligt, fortæller forsker i forstoppelse. Gå på toilettet hver dag, lyder budskabet.

Stinker dine prutter så heftigt, at du værgrer dig ved at lade næste mand entrere toilettet efter dig? Så kan det være, at du skulle til at overveje at konsultere tønden lidt oftere.

Sådan lyder budskabet fra seniorforsker på kirurgisk afdeling på Nordsjællands Hospital, Dennis Raahave, som har skrevet ph.d. om forstoppelse.

»Det er ikke godt, hvis der går flere dage imellem. Så er tarmpassagen for langsom. Det skal ligge omkring 1-2 gange om dagen,« siger han.

»Hvis du har nogle meget ildelugtende prutter og afføring, så kan det være tegn på, at der konstant står afføring i tarmen. Og det er usundt.«

Læs desuden om en sund bæ skal flyde eller synke til bunds i den fulde artikel hos Videnskab.dk.

Men selvom man går på toilettet hver dag – de fleste gør det om morgenen – kan man faktisk godt gå rundt med ophobet afføring i tyktarmen, fortæller forskeren.

Det er normalt at have nogen ophobning af afføring i venstre side af tyktarmen, hvor afføringen samles, før den glider ned i endetarmen og giver afføringstrangen. Men er tarmen konstant fyldt ud af bæ, så kan det både give betændelse i tarmen og måske kræftsvulster.

»90 procent af alle de steder, hvor man finder svulster i tarmen, er der, hvor der er ophobning af afføring. Så det er usundt med depoter,« siger Dennis Raahave.

Læs også hos Videnskab.dk: Får jeg lort i næsen, når det lugter af bæ?

Men hvis du døjer med mavepine, kun går på wc en eller to gange om ugen – eller endda mindre – og dine prutter lugter meget dårligt, så kan det være tegn på ophobet afføring, som står og gærder i tarmen.

Dennis Raahave vurderer, at helt op til en million danskere går rundt med skjult forstoppelse.

»Jeg har mødt mange patienter, som begynder at bryde deres normale afføringsrefleks allerede i en meget tidlig alder, fordi det ikke passer godt lige nu at gå på wc. Gør man det ofte nok, så holder trangen op med at komme,« siger han.

Andre artikler hos Videnskab.dk:
Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?
Hvorfor spiser hunde lort?
Hvorfor stinker tis, når man har spist asparges?