Hjerterforsker slår alarm. Gigt- og smertemedicinen Diclofenac under kraftig beskydning

Et populært middel mod gigtsmerter vil inden årets udgang have taget livet af mindst 100 danskere. Flere hundreder har allerede betalt med deres liv og helbred.

Det mener dansk hjerteforsker på baggrund af egne og udenlandske studier.

150.000 danskere har - trods advarsler fra Sundhedsstyrelsen og Gigtforeningen - det seneste år fået ordineret smerte-midlet Diclofenac, der typisk bruges ved gigtsmerter, stærke menstruationssmerter og migræne.
Vidste du at...
Det sker, selv om en stor dansk undersøgelse og 30 andre studier slår fast, at Diclofenac mere end fordobler risikoen for at få blodpropper i hjertet og hjernen. Diclofenac sælges under mange produktnavne, bl.a. Diclodan, Diclon og Voltaren.

Tages af mange ungeGunnar Gislason, hjerteforsker fra Gentofte Sygehus og manden bag undersøgelsen, siger:

- 100 døde danskere om året er et tal, der bygger på en meget forsigtig udregning. Sandsynligvis dør endnu flere. Det er derfor det rene hasardspil med danskeres liv og lemmer. Medicinen burde omgående forbydes. Indtil det sker, burde enhver ansvarlig læge undlade at udskrive pillerne. Det uhyggelige er, at de farlige piller bl.a. tages af mange unge med mindre smerter, som sagtens kunne klares med langt mildere og langt fra så farlig medicin, siger han og fortsætter:

Stor fare for blodpropper- Diclofenac får blodpladerne til at klumpe sammen, så ens risiko øges med mere end 50 pct. for de to typer blodpropper. Oveni er det veldokumenteret, at medicinen også mere end fordobler risikoen for at få blødende mavesår og blodtrykket stiger hos rigtig mange. Højt blodtryk øger risikoen yderligere for en dødelig blodprop. På den baggrund er det helt uforståeligt, at Sundhedsstyrelsen ikke har forbudt midlet, siger forskeren.

Det kendte middel Vioxx, som stort set virker på samme måde, er for længst blevet trukket ud af markedet.

- Alle undersøgelser dokumenterer, at stofferne er lige farlige med hensyn til risiko for blodpopper. På den baggrund kan det ikke forsvares at fortsætte med at ordinere Diclofenac, siger hjerteprofessor Christian Torp-Petersen på Gentofte Hospital, der har medvirket i de danske studier.

- Da vi 2009 gik ud i offentligheden med de første resultater, besluttede Sundhedsstyrelsen, at medicinen ikke længere skulle kunne fås i håndkøb, og man advarede mod udbredt anvendelse, Desværre er der ikke sket noget større fald i forbruget. Også selv om der findes udmærkede alternativer, som er uden de alvorlige bivirkninger, f.eks. Ipren og Ibuprofen.

Lægernes ansvarI Gigtforenngen er direktør Lene Witte oprevet over, at lægerne ikke i tilstrækkeligt omfang har taget advarslerne alvorligt:

- Det er uholdbart, at tilgængelig viden og advarsler om bestemte typer medicin ikke bliver efterlevet. Patienten skal have den bedste behandling, og det har lægerne og myndighederne et fælles ansvar for at sikre, siger hun og fortsætter.

På medicinens indlægssedler står: ’Større risiko for AMI (blodprop i hjertet) og død’. Men disse meget konkrete advarsler på pillerne har altså ikke fået salget til at dykke så meget, som forventet.
700.000

Gunnar Gislason og Christian Torp-Petersen har begge udført lønnet arbejde for medicinalvirksomheden AstraZeneca, der bl.a. står bag gigt- og smertemidlet Vimovo.

- Men det arbejde har ikke haft noget med gigt-præparater at gøre. Vi har holdt foredrag om hjertemedicin, siger Gunnar Gislason.


På BT PLUS kan du læse meget mere om gigtmedicin og dets bivirkninger.
Det får du med BT PLUS:

- Vil ikke fjerne præparatet fra markedet

- Her er de farlige produkter

- Du skal vælge de sikreste piller

- Slip for gigt - uden piller

Læs det hele i pakken: Gigtmedicin: Forbyd de farlige piller