Cigaretter kommer formentlig til at tage livet af godt 44.000 af de børn og unge, der i dag er mellem 11 og 17 år. Sådan lyder svaret fra Sundhedsstyrelsen til Folketingets Sundhedsudvalg, der har bedt ministeren svare på, hvor mange unge under 18 år, der forventes at dø på baggrund af tobaksafhængighed.

Vi taler altså om en andel svarende til 1.500 folkeskoleklasser, forklarer Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S), som har stillet spørgsmålet på vegne af sundhedsudvalget.

»Det løber mig virkelig koldt ned ad ryggen, at 44.138 af vores børn og unge mennesker kommer til at dø pga. af rygning. Det er jo skyhøje tal,« siger han til BT.

Tallene forudsætter, at de unge bliver ved med at ryge efter samme mønster som i dag.

Projektchef i Kræftens Bekæmpelse Niels Them Kjær kalder tallene »en katastrofe, vi bare ser på ske«.

»Det er jo sindssygt. Vi ved, hvad de kommer til at dø af, og alligevel sidder politikerne bare og gør ingenting,« siger han.

Rygning koster hvert år knap 14.000 danskere livet. I gennemsnit forkorter cigaretterne en rygers liv med ti år, og øger samtidig risikoen for en lang række sygdomme som f.eks. lungekræft og kol, der forringer livskvaliteten markant. Rygning er således den altoverskyggende største trussel mod vores helbred sammenlignet med f.eks. inaktivitet og alkohol.

Flere og flere danskere har da også valgt at kvitte smøgerne siden 1950erne, hvor mere end tre ud af fire mænd røg dagligt. Men for de unge ser tendensen desværre ikke helt så opmuntrende ud. Fra 2015 til 2016 er andelen af 16-25-årige, der ryger hver dag, steget fra 13 til 15 pct., viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse. I lignende undersøgelser blandt norske unge, gælder det kun tre pct.

»Vi kan altså lære noget af nordmændene,« siger Niels Them Kjær, der udpeger tre hovedelementer, som let kan kopieres til en dansk model: Markant højere pris på tobak, røgfri skoletid i folkeskolen og på ungdomsuddannelser og neutrale cigaretpakker.

»Når unge begynder at ryge, er de ikke nødvendigvis afhængige af nikotinen. De køber et brand, køber et image, som fortæller en historie om dem,« siger han.

Derfor betyder det noget, om cigaretterne er pakket ind i en blå, gul eller røde farve eller stemplet med en Krone eller et Camel-logo. På den baggrund har WHO opfordret alle lande til at indføre neutrale cigaretpakker, hvor alle cigaretter uanset mærke er pakket ind i samme farve med samme skrift.

Morten Grønbæk, professor, ph.d., dr.med., Vidensråd for Forebyggelse, peger også på neutrale cigaretpakker og højere priser, hvis andelen af unge rygere skal nedbringes. Derudover mener han, at tobakken ligesom i Norge og Sverige skal gemmes væk under disken.

»Tobaksproducenterne har købt sig til den bedste plads i butikken lige ved kassen. Det er jo en reklamesøjle i sig selv,« siger han.

Sundhedsstyrelsen har netop skudt en kampagne i gang, som gennem populære unge på de sociale medier skal tale direkte til de unge. Fokus er ikke på de helbredsmæssige konsekvenser, som de unge har svært ved at forholde sig til, men handler om usikkerhed og image i forhold til at starte med at ryge.

Men kampagner kan ikke stå alene, mener Morten Grønbæk.

»De skal følges op af andre tiltag, så også rammerne omkring de unge ændres,« siger han.

Det er en aldersgruppe, som kan være svær at nå, når man f.eks. som forælder er bekymret for ens søn eller datter. Men det gør ikke forældrene hjælpeløse. De kan gennem deres politiske stemme, samt i forældrebestyrelser og klasseråd, lægge pres på et mere overordnet plan.

»Man kan i høj grad være med til at bestemme rammerne omkring de unge, som er afgørende for, om de begynder at ryge,« siger han.

Socialdemokratiet har, på baggrund af eksperternes viden og erfaringer fra andre lande, fremsat to forslag.

»Det handler om synlighed og tilgængelighed for de unge. Vi vil have gjort cigaretpakkerne neutrale, og så skal tobakken gemmes væk under disken,« siger Flemming Møller Mortensen (S), som dog ikke kan finde opbakning til de to forslag i regeringen.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at »de skræmmende tal med al tydelighed viser, hvor usundt det er at ryge, og hvor vigtig regeringens ambition om at få en røgfri generation i 2030 er.«

Hun understreger i et skriftligt svar til BT, at regeringen med Kræftplan IV har styrket hele indsatsen mod kræft, der bl.a. ligger til grund for kampagnen målrettet unge, som lige nu kører på de sociale medier.

»Den vil forhåbentlig få flere til at skodde cigaretten eller helt lade være med at begynde at ryge. Jeg har også for kort tid siden indgået en partnerskabsaftale, der forpligter detailhandlen til at styrke indsatsen mod salg af tobak til mindreårige,« siger hun.

44.138 unge forventes at dø på grund af rygning - se fordelingen på regioner