Nyt partnerskab skal spare på saltet

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Vi skal spise mindre salt. Helt nøjagtigt 3 gram mindre, hver dag, hvis det står til fødevareministeren.

Det svarer til, at der hver dag skal fjernes cirka en halv teske salt fra vores mad. Den enkelte forbruger skal spare på saltet ved middagsbordet. Men langt den største indsats skal gøres af industrien.

For 2/3 af det salt, vi indtager, kommer fra forarbejdede fødevarer.
Nu har fødevareminister Henrik Høgh kaldt fødevareproducenter, interesseorganisationer,  restaurations-branchen og  kliniske diætister til fælles kamp mod danskernes saltforbrug.

Sammen skal de skære en tredjedel af danskernes saltforbrug. Og bringe det danske saltforbrug ned på WHOs anbefalinger.

Læs mere fra B.T. Plus:  Så farligt er saltet
 
Charlotte Kira Kimby, der er sundhedschef i Hjerteforeningen, giver fødevareindustrien to år til at dokumentere en effekt af, at saltindholdet i deres varer er blevet mindre.

- Der er så stor sundhedsgevinst ved det her, at vi ikke har årelang tålmodighed. Sker der ikke noget inden for to år, vil vi arbejde for lovændringer.

I Finland har man i mange år arbejdet målrettet på at skære ned på saltforbruget.  Blandt andet har myndighederne sænket maksimumgrænserne for, hvor meget salt der må være i fødevarer. Det har ført til at mængden af salt i brød, kød, ost og færdigretter er faldet med 20-25 pct. siden 2008. 

Herhjemme er der lagt op til en frivillig ordning, hvor producenterne kan vælge at skære ned på saltmængden i fødevarerne.

Men Astrid Bork Andersen, der er chefkonsulent i DI Fødevarer lover, at virksomhederne er topmotiverede for at skære ned på saltet. 

- Vi burde kunne sænke forbruget væsentligt, Vi vil kigge på forskellige grupper af fødevarer. I hver enkelt gruppe finder vi de producenter, der gør det godt og de bliver målet for de andre, siger hun.

Overordnet er målet blandt fødevareproducenterne at sænke saltforbruget med 16 pct. over 4 år.

- Vi håber, at man vil kunne se resultater efter to år. Vi vil gøre det, der skal til fra vores side, men vi kan ikke garantere for, at danskerne ikke selv drysser salt på maden, fordi pålægget ikke længere smager som det plejer, siger Astrid Bork Andersen.

Læs mere fra B.T. Plus: Så meget salt tilsættes i maden

Til september regner parterne med at kunne fremlægge mål for, hvor meget salt, der må være i fremtidens fødevarer.

Mens vi venter på mere saltfattige varer på supermarkedets hylder, anbefaler man fra Hjerteforeningen, at forbrugerne kigger efter Nøglehulsmærket og Fuldkornsmærket, når de køber ind.