Antallet af medicinfejl skal ned. Sådan lyder budskabet i en ny kampagne i Region Midtjylland. Flere lignende initiativer følger trop

Inhalatoren mod Astma, pillen mod forhøjet blodtryk, noget til at holde mavesåret nede, lidt til at holde humøret oppe og måske en pille at falde i søvn på. I takt med at alderen stiger, og skavankerne bliver flere, øges mængden af forskellige lægemidler også.

700.000 borgere tager mere end fem forskellige lægemidler. Der er med andre ord lidt at holde styr på, hvis du ikke vil risikere, at medicinen faktisk gør dig mere syg end rask, forklarer direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Inge Kristensen.

»Jo mere medicin, man får, desto sværere bliver det. Man kan opleve dårlige livskvalitet og værste tilfælde dø for tidligt pga. medicinfejl,« siger direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Inge Kristensen, som har været redaktør på en hvidbog om multisygdom, der udkom i marts i år.

Op imod 100.000 bliver hvert år indlagt på grund af medicinproblemer, der kunne være forhindret. Og det er især den voksende gruppe af multisyge, som er i fare. I dag lider 1,2 mio danskere af mindst to kroniske sygdomme - blandt danskere over 65 år gælder det hver anden - og i de kommende år vil antallet af multisyge vokse, efterhånden som vores levealder stiger.

B.la. derfor har Region Midtjylland netop skudt kampagnen ‘Har du tjek på din medicin’ i gang. Kampagnen, der bl.a. findes på Facebook, skal lære os danskere, hvad vi tager, hvorfor vi gør det, hvilken styrke og hvornår vi putter pillerne i munden. Det fortæller farmaceut og regional lægemiddelkonsulent Lise Rosenbæk, der bl.a. står bag.

»Vi håber på at få færre utilsigtede hændelser og optimere, at patienterne ikke glemmer deres medicin,« siger hun.

Det er ikke kun de mange forskellige lægemidler, som øger risikoen for fejl, men også de mange aktører, som udskriver medicinen - f.eks. egen læge, speciallæger og specialiserede hospitalsafdelinger - der øger risikoen for, at overblikket går tabt. Det stiller krav til den enkelte borger, der i højere grad selv har et ansvar for at tage medicinen rigtigt.

Men er man ramt af flere forskellige sygdomme, kan det godt være svært at overskue samtidig med, at man skal forholde sig til et forværret sygdomsbillede, forklarer senior farmaceut ved Apopro Online Apotek, Anissa Aharaz.

»Man sidder inde hos læge, nikker og siger, ‘det har jeg forstået’, så kommer man ned på apoteket, der spørger, om man vil have det billigste, og så hedder det pludseligt noget helt andet. Og når man så får måske ni forskellige præparater, kan det nemt skabe forvirring,« siger hun.

Apotekerforeningen er derfor kommet med et forslag til politikerne om, at tilbyde gratis medicingennemgange til alle over 65 år, der bruger mindst fem forskellige slags medicin.

»For den enkelte borger betyder det, at det bliver mere sikkert at tage medicinen, man nedsætter risikoen for fejl og bivirkninger, som kan kræve indlæggelser og gøre borgeren mere syg,« siger Anne Kahns.

Lige nu er de i samarbejde med Sundhed- og Ældreministeriet og VIVE ved at undersøge effekterne af netop det setup i Region Sønderjylland, hvor 1.000 borgere i målgruppen har fået tilbuddet. Projektet afsluttes i 2018, men allerede nu kan Anne Kahns fortælle, at der har været stor interesse for ‘at blive herre over sin egen behandling’.

I dag tilbyder apotekerne mod betaling medicingennemgang i hele landet. Her vil farmaceuten, der har stor viden om lægemidlernes virkning sikre, at medicinen anvendes korrekt og uden risiko for utilsigtede virkninger.

»Hvis man f.eks. får medicin, der virker sløvende og kan give svimmelhed, og vi samtidig har med en ældre borger at gøre, så kan det øge risikoen for faldskader. Vanddrivende midler holder vi også øje med, fordi mange ældre risikerer at blive dehydrerede,« siger Anne Kahns.

En medicingennemgang kan dog ikke løse hele problemet. I dag bliver langt de fleste lægemidler ofte testet på yngre mennesker mod en specifik sygdom.

»Ældre personer reagerer måske anderledes på et lægemiddel, og hvis ikke det er testet sammen med andre lægemidler, kan det jo være et problem, hvis man tager seks-otte lægemidler - måske nogle gange op til 25 forskellige om dagen,« siger Inge Kristensen, som opfordrer myndighederne, der godkender lægemidlerne til at sørge for, at ældre multisyge også indgår i medicinforsøg.


Guide: Få styr på din medicin

KENDER DU DET AKTIVE STOF?

Din medicin kan hedde forskellige ting og se forskellig ud i farve eller pakning. Derfor er det vigtigt, at du kender det såkaldte aktive stof i din medicin - både på recept og i håndkøb, så du ikke kommer til at tage for meget medicin. Det er nemlig det aktive stof, der skal behandle din sygdom. F.eks. indeholder de smertestillende piller Panodil, Pinex eller Pamol det samme aktive indholdsstof paracetamol, selvom det hedder noget forskelligt. Indholdsstoffet kan du ofte læse på pakningen under navnet på produktet. Hvis medicinen ser anderledes ud, og du er i tvivl, skal du spørge lægen, sygeplejersken eller på apoteket.

KENDER DU STYRKEN PÅ DIN MEDICIN?

Vær opmærksom på, om du, lægen, sygeplejersken og apotekspersonalet taler om det samme. Ind imellem sker der fejl, fordi sundhedspersonen f.eks. taler om 5 milligram af medicinen, og du selv tror, sundhedspersonen taler om 5 stk. tabletter. Hvis du får ændret din medicin-dosis, kan det være en god ide at få ændringerne på skrift og at gentage over for lægen, hvordan du har forstået, du skal bruge medicinen.

HVORNÅR SKAL DU TAGE DIN MEDICIN?

Det er vigtigt, at du har styr på, hvor ofte og hvornår på dagen, du skal tage din medicin, og du skal huske at fortælle din læge, hvis du ændrer tidspunktet for, hvornår du indtager pillerne. F.eks. er det smertestillende middel ibuprofen mest effektivt over for slidgigt, hvis pillerne tages mellem kl. 12 og 15. Har man derimod leddegigt, er det bedre at spise dem efter aftensmåltidet grundet. Hvis du ikke tager medicinen korrekt, risikerer du, at medicinen ikke virker, eller der kan opstå alvorlige bivirkninger.

HVORDAN SKAL DU TAGE DIN MEDICIN?

Det er vigtigt at vide, at forskellige former for medicin skal tages forskelligt. Det er f.eks. forkert at sluge en tablet, hvis den er beregnet til at lægge under tungen eller at ryste din flydende medicin inden brug. Det sikrer, at de virksomme stoffer bliver godt fordelt og, at du ikke får varierende dosering fra gang til gang.

HVORDAN VIRKER DIN MEDICIN?

Fejler du flere sygdomme på én gang og tager du medicin for to eller flere sygdomme, skal du være opmærksom på, at medicinen kan interagere med hinanden, så der opstår bivirkninger. På www.interaktionsdatabasen.dk kan du se, hvilke medikamenter du skal passe på med at kombinere, fordi det kan give utilsigtede bivirkninger. Du kan også mod betaling bestille en såkaldt medicingennemgang på dit lokale apotek, hvor en farmaceut gennemgår din medicin sammen med dig. Du bør desuden læse grundigt, hvad der står på medicinæsken og indlægssedlen, inden du tager din medicin.

HVAD KAN DU TÅLE?

Sig til lægen, sygeplejersken og apoteket, hvis du ikke tåler bestemt medicin - hver gang, du sættes i ny behandling. Og husk at fortælle, hvis du planlægger graviditet, er gravid eller ammer.

STOP IKKE SELV DIN BEHANDLING

Det er vigtigt at du gennemfører hele behandlingen, selvom du føler dig rask, og symptomerne er forsvundet. Selvom du oplever ubehag, bør du aldrig holde pause eller stoppe en behandling, uden først at tale med din læge om det. Det gælder f.eks. mavesyremedicin, hvor det er vigtigt, at du langsomt trapper ned og ikke stopper med din medicin fra den ene dag til den anden. Du risikerer, at dine symptomer blusser voldsomt op igen. Tal desuden med din læge eller spørg apoteket, hvis du føler, at medicinen ikke virker. Husk, at det for nogle lægemidlers vedkommende kan tage flere dage eller uger, før man opnår en mærkbar effekt.

LAV MEDICINLISTE

På Medicinkortet under sundhed.dk kan du logge ind med Nem-id og se al den medicin, du får. Medicinkortet findes også som app til din smartphone. Hvis du ikke føler dig tryg i den digitale verden, kan du lave dit eget overblik ved f.eks. at skrive ned i en notesbog, hvilken medicin du tager, hvor meget, hvornår og hvor længe.


Kilde: Minmedicin.dk, Apotekerforeningen, Region Midtjylland m.fl.