Fremtidens behandling kan blive transplantation af afføring. Bl.a. har et hollandsk eksperiment vist, at afføring overført fra tynde til tykke mennesker gav de overvægtige en øget insulinfølsomhed.

Måske tænker du på bakterier, som noget negativt, du helst ikke vil have ind i din krop. Men faktisk er din krop et økosystem for flere tusinde forskellige bakterier. Der er ti tusinde milliarder bakterier i tarmen. Det er ti gange mere end antallet af menneskeceller i din krop.

- Tarmfloraen er det glemte organ. Sammensætningen af bakterier i tarmen kan muligvis forklare mange sygdomme, fortæller Johannes Espolin Roksund Hov fra Institut for klinisk medicin ved Universitetet i Oslo.

Det skriver Videnskab.dk: Vores tarmbakterier har nationale kendetegn

Forskergruppen, som han tilhører, skal nu finde DNA-koden i tarmbakteriernes gener for at prøve at påvise sammenhængen mellem tarmbakterier og sygdomme i kroppen. Tanken er, at tarmbakterier fra raske mennesker måske kan hjælpe syge mennesker.

Hvis der er en sammenhæng mellem tarmflora og sygdomme, kan fremtidens medicinering være fæcestransplantation med et veldefineret miks af afføring.

Fæces er for nogle et pænere ord for afføring. I en fæcestransplantation får du fæces fra en rask person. Så ændres bakteriefloraen i din tarm.

Læs også hos Videnskab.dk: Smittefarlige parasitorme fundet i danske ræve

 - Fæcestransplantationer kan være ekstremt interessante. Teoretisk set kan tarmfloraen manipuleres for at behandle en bestemt tilstand, siger Johannes Espolin Roksund Hov.

Medicinsk set er transplantationen en ganske simpel affære: Afføringen sendes ned med en sonde gennem halsen og mavesækken og et stykke ned i tyndtarmen. Metoden er allerede brugt på patienter, som lider af en bestemt type tyktarmsbetændelse.

I et hollandsk eksperiment er fæces overført fra tynde til tykke mennesker. Fæces hjalp. De tykke fik en øget insulinfølsomhed.

Læs også hos Videnskab.dk: Disse blinde passagerer tager du med hjem fra ferie

Allerede i 2006 slog forskere fast, at slanke mus, som fik afføring fra tykke mus, selv blev tykkere.

- Det siger noget om tarmfloraens kraft. Så kom ikke og sig, at din mave ikke påvirker dig. Eller for at sige det lidt flabet: Det kan lønne sig at få fæcestransplantation fra en person, du gerne vil ligne, siger Johannes Espolin Roksund Hov.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Din tarmflora er vigtigere, end du tror

Snak om sex og afføring er ok med smartphone-brugere

Vietnamesere tror, de bliver syge af lugten af afføring