Det blå lys fra en tablet eller computerskærm forvirrer hjernen. Læser du arbejdsmails i sengen om aftenen, er du markant mindre oplagt og kreativ og dårligere til at samarbejde, viser ny forskning.

Arbejdsmails i sengen om aften gør dig mindre veloplagt og kreativ på arbejdet dagen efter.

Det viser et nyt speciale fra Roskilde Universitet, hvor to studerende har undersøgt, hvad blandt andet kort og forstyrret nattesøvn gør ved den enkelte medarbejders evne til at være innovativ.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du også kan læse, hvordan dårlig søvn får din hjerne til at krympe.

- Vi kan se, at de medarbejdere, der lå i sengen om aften med laptops og telefoner og besvarede mails, fik en langt mere urolig søvn, hvor de tit vågnede. Det var klart, at når folk havde brugt aften på at besvare blandt andet arbejdsmails i sengen, var de mindre friske på arbejdet dagen efter.

Personer, der havde tendens til at tage computeren med i seng, vurderede også deres velbefindende ringest og kunne derfor ikke hengive sig til innovationsfremmende processer, forklarer kandidat fra virksomhedsstudier på Roskilde Universitet, Claes Ziehm Mortensen.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan foregår en god nats søvn

Claes Ziehm Mortensen har sammen med medstuderende Jakob Bjerrum Koch for nyligt forsvaret deres speciale om emnet. Specialet fik de 12 for.

At computere og arbejdsmails i sengen ødelægger næste dag på arbejdet, skyldes ifølge Claes Ziehm Mortensen, at det kunstige lys fra de elektroniske apparater snyder hjernen, så den ikke ved, om det er dag eller nat.

Det giver en dårlig og mere urolig nattesøvn med flere ubemærkede opvågninger.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan kan du lære at styre dine drømme

Den efterfølgende dag er de mail-besvarende medarbejdere mindre oplagte, de har mindre energi og ringere samarbejdsevner, hvilket går ud over deres kreativitet og innovative formåen.

Derimod har de medarbejdere, der følger sollysets naturlige døgnrytme, en langt bedre nattesøvn og et meget større overskud på arbejdet og kan levere den innovation, som virksomheden i mange tilfælde skal leve af.

Andre artikler hos Videnskab.dk:
Brug soveværelset til søvn og sex
Kan man spare søvn op?
Hvorfor bliver man træt efter en orgasme?