Søde sager hører for de fleste af os julen til, men med små forholdsregler kan du undgå, at sukkerbomberne slår dig ud og lægger en dæmper på julens festligheder   

Marcipangrise, skumjulemænd, vaniljekranse, honninghjerter, finskbrød, havregrynskugler, snebolde, konfektkugler, risalamande, gløgg, pebernødder, brunkager, brændte mandler. Der er noget ved julen, som får os til at glemme alt om de grønne sager og kaste os over de søde af slagsen, der ligesom et drop sikrer en konstant sukkertilførsel til blodet.

»Hvis du vælger, at de søde sager hører julen til – så nyd dem! Vælg dem aktivt – og nyd dem så,« siger farmaceut og ph.d. fra Københavns Universitet Anette Sams, der i 20 år har forsket i metaboliske og kredsløbssygdomme og i år har udgivet to bøger om sandheden om sukker:

»Men lad være med konstant at småspise sukker hele dagen.«

De store mængder sukker viser sig nemlig ikke bare på vægten i januar, men kan også slå dig helt ud midt i alle festlighederne. Hvem har ikke haft mavesmerter, uro i kroppen eller en ustyrlig lyst til bare at sove efter en ordentlig omgang sukker? Og så vågner man alligevel dagen efter juleaften sulten efter flere marcipangrise - selvom kalorieindtaget dagen før formentlig rækker til et par hundred tusinde ture mere om juletræet.

»Sødme vil have sødme. Det konstante sukkerindtag stimulerer din sukkertrang og påvirker din appetit, så du ikke føler mæthed, som du plejer,« siger Anette Sams.

Det betyder ikke, at du nødvendigvis skal snyde dig selv for de hjemmelavede konfektkugler. Men tag dig nogle forholdsregler, så marcipanens sukker ikke svømmer rundt i blodet og gør skade længere tid end højest nødvendigt.

Så snart sukkeret f.eks. er bygget ind i musklernes kulhydratlagre eller forbrændt, gør det ikke længere skade. Musklerne er derfor særligt afgørende for, at vi får fjernet sukkeret fra blodet.

»Få brugt dine muskler så meget som overhovedet muligt. Løb eller gå en tur. Dans om juletræet. Hver gang du rejser dig og f.eks. henter en kop kaffe, så lav lige lidt ekstra fysisk aktivitet – og glem alt om, hvad andre tænker,« siger Anette Sams.

Al motion er godt. Men særligt effektivt er det, hvis du bevæger dig, inden du kaster dig over de søde sager. Så er musklerne nemlig klar til at suge sukkeret ud af blodet, så snart du sætter tænderne i brunkagerne.

»Ydelse inden nydelse. Mange oplever også en træthed og uoplagthed, når de har spist sukker, så chancen for, at man kommer afsted på løbeturen efter de søde sager, er mindre,« siger hun.

Og sørg så for at spise de søde sager sammen med solide måltider mad, der er rige på kostfibre som f.eks. kål. Så vil der nemlig gå længere tid, inden sukkeret bliver optaget i blodet. Så har du ikke allerede planlagt en frisk kålsalat til julebordet, kan du stadig nå at bikse grønkål, nødder og appelsiner sammen som tilbehør til and og flæskesteg.

Vigtigst af alt skal du nyde de søde sager, så du rent faktisk lægger mærke til, hvordan de smager.

»Hvis du sørger for at nyde hver bid, så snupper du ikke lige pr. automatik en hel håndfuld pebernødder,« siger Anette Sams.

Snup en ‘pulssnack’ og fem andre gode råd

Sukker er ikke farligt i sig selv. Det er kun, når det svømmer rundt i blodet, at det skader. Hvis du vil undgå en sukker-tsunami i blodet, handler det altså kort sagt om, at sukkeret opholder sig kortest tid muligt i blodet.

  • Dans en ekstra tur om juletræet eller leg gemmeleg i haven. Bevægelse er den mest effektive måde at fjerne sukkeret fra blodbanerne. Musklerne forbrænder nemlig sukker og gemmer samtidig også sukker på lager til næste udfordring, så det ikke svømmer rundt i blodet.
  • Løb en tur før du kaster dig over de søde sager. Dermed er musklerne sultne efter sukker og suger det væk fra blodet, så snart du sætter tænderne i en brunkage. Samtidig undgår du også, at løbeturen aldrig bliver til noget, fordi sukkeret gør dig for træt.
  • Snup en ‘pulssnack’ mellem måltiderne. Det er en fysisk aktivitet, f.eks. 15 englehop, der i 30-60 sek. hamrer pulsen op i det røde felt. På den måde vedligeholder du dit kredsløb, og gør kroppen bedre i stand til at forbrænde fedt og hive sukker ud af lagrene i musklerne, så din lækkersult forsvinder.
  • Undgå at småsnacke pebernødder hele dagen og spis i stedet de søde sager som afrunding af større måltider. Så giver du kroppen en chance for at nå at fjerne sukkeret fra blodet mellem måltiderne.
  • Spis kål til. Hvor hurtigt sukkeret bliver optaget i kroppen afhænger af, hvad du spiser det sammen med. Hvis du f.eks. spiser en sød dessert efter et godt, solidt måltid mad med grove grøntsager, vil sukkeret optages langsommere i blodet.
  • Nyd de søde sager, du vælger at spise. Så lægger du mere mærke til, hvordan de smager, og hvad du har lyst til, så du ikke hovedløst bare tømmer hele fadet.

Kilde: farmaceut og ph.d. fra Københavns Universitet Anette Sams.