Blussende røde kinder er måske noget, du betragter som et sundhedstegn. Men hvis dit ansigt altid har rigeligt med rød farve, så er det måske på tide, at du slår et smut omkring lægen.

Sådan lyder rådet fra en dansk professor fra Aarhus Universitetshospital. Det skriver professoren selv i en artikel bragt i mediet ForskerZonen på Videnskab.dk.

Et rødt ansigt kan nemlig være tegn på, at du har for mange røde blodlegemer, og det kan forhøje risikoen for blodpropper, fortæller professor Peter Hokland i artiklen på Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Fantastiske fotos fra medicinens verden: Kattetunge og livmoderen fra en pony

Blodsygdommen, hvor man har for mange røde blodlegemer, kaldes også for den sande polycytæmi (PVC).

Den skyldes en defekt i et gen kaldet JAK2, som får knoglemarven til at tro, at der hele tiden er brug for flere røde blodlegemer.

Hvis JAK2-genet får knoglemarven til at lave for mange røde blodlegemer, øger man risikoen for blodpropper, som er meget generende og i nogle tilfælde også livstruende, skriver professoren på Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Se de seks gådefulde spor i Danmark, som arkæologer ikke kan forklare

Rådet er derfor enkelt: Hvis du er rødmosset og har en mistanke, så tag og det tjekket hos lægen.

Rødmossethed kan ganske vist have andre årsager, end at du har for mange røde blodlegemer. Men lægen vil ofte have et apparat, som på få minutter kan afgøre, om der er grund til at undersøge dig nærmere.

Selv ville professoren ikke tøve med at anbefale familie og venner at gå til lægen, hvis de har et rødmosset ansigt, skriver han i artiklen på Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk

På usædvanligt besøg hos en bæverfamilie

Retsmediciner afslører: Så dramatisk var Richard III’s død

Solceller af plastik strømmer ud af printeren