Ensomheden har været Louise Hansen følgesvend i efterhånden mange år. Allerede som 12-13-årig oplevede hun, hvordan hun følte sig anderledes end sine jævnaldrende, fordi hun havde oplevet »nogle ting« i sin barndom.

»Det var ikke noget, jeg kunne dele med andre, så i stedet begyndte jeg at trække mig,« siger Louise Hansen, som i dag er 22 år.

Med sin tumulte barndom i bagagen følte hun sig forkert. Men i stedet for at få åbnet op for den store klump i maven, forsøgte hun at 'blende ind' ved at klæde sig og opføre sig som de andre, så hun i det mindste lignende dem på overfladen.

»Jeg fik også flere venner, men tankerne gemte jeg helt væk. Så på en eller anden måde gjorde jeg vold mod mig selv for ikke at føle mig alene,« siger Louise Hansen.

Og stik imod intentionen gjorde det hende bare endnu mere ensom, selvom hun havde flere venner omkring sig.

I  uge 17 arrangerer Folkebevægelsen mod Ensomhed fællesspisning i hele landet for at komme ensomheden til livs. For ligesom Louise Hansen kæmper fem procent af befolkningen mod ensomheden. Ifølge en befolkningsundersøgelse fra 2015 er det især unge under 30 år, der føler sig ensomme. Og for langt størstedelen af de unge handler ensomheden om, at de går med nogle tanker, som de ikke føler, de kan dele med andre. Det fortæller Christian Lund, som er centerchef hos Headspace i København - et landsdækkende tilbud til unge med problemer som ensomhed og angst.

»I dag er det mindre okay at sige det højt, hvis vi har det svært. Og det er et paradoks, fordi det jo netop er vigtigt, at vi kan dele de svære tanker med hinanden,« siger han.

For Louise Hansen har følelsen af at være forkert fyldt så meget, at hun har haft svært ved at finde venner, og hun har flere gange måtte opgive en uddannelse, fordi hun ikke »passede ind«.

Vendepunktet kom for alvor, da hun søgte hjælp hos Headspace, hvor hun for første gang fik åbnet op for de mange tanker, der havde vokset sig store i hende.

»Det kan lyde totalt dumt, at det bedste sted at starte er ved at tale med en total fremmed. Men jeg vidste, at de netop var der for at snakke med mig, så jeg var ikke bange for deres reaktion, og om de overhovedet gad at høre på mig,« siger hun.

Louise Hansen har hos Headspace fået hjælp til at tage kampen op mod ensomhed.
Louise Hansen har hos Headspace fået hjælp til at tage kampen op mod ensomhed. Foto: Michael Drost-Hansen
Vis mere

Besøgene hos Headspace betød, at hun fandt styrken til at tage en 10. klasse og gennemføre et HF-forløb, så hun i år kunne søge ind på pædagogstudiet. Men samtalerne i det frivillige rådgivningstilbud lærte hende også at sætte ord på knuden i maven, så hun siden har turde åbne op for de svære ting overfor sine veninder.

»Jeg har fået en rigtig god veninde efter 10. klasse på VUC, som jeg altid kan komme til. Hun er der altid til at snakke, og intet er for stort eller for småt,« siger hun.

Louise Hansen opfordrer derfor andre unge ensomme til at »prøve at snakke med nogen«:

»Det er rigtig grænseoverskridende at sætte sig ned og åbne op. Men jeg blev en hel del lettere af at få det sagt. Få sat ord på, hvad det er, jeg føler.«