Eksperter slår alarm. Meget medicin sænker spytproduktionen. Det giver huller og syreskader på tænderne

Hvad har skizofrene, allergikere og folk med forhøjet blodtryk til fælles? De har dårlige tænder. For alle tre tager medicin, der sætter spytproduktionen ned.

Det er et problem, for spyttet skyller mad, syre og affaldsstoffer væk fra tænderne og beskytter mod huller og tandkødsproblemer.

Lider man af konstant tør mund, øges risikoen dramatisk for at få huller eller syreskader på tænderne. Men også svampeinfektioner og sår i munden er følgeskader af mange typer af medicin.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen har flere end 1.800 forskellige typer af den mest almindelige medicin, som sælges i Danmark, som bivirkning, at de giver mundtørhed.

- Straks man begynder at tage medicinen, er hullerne på vej, siger Kim Ekstrand, der er lektor på Odontologisk Institut på Panum Instituttet.

Overlæge i lægemiddelstyrelsen Doris Stenver mener ikke, at de praktiserende læger er opmærksomme nok på bivirkningsproblematikken, når de udskriver medicin.

- Det er overraskende mange lægemidler, der har den her bivirkning. Det er et reelt problem, at tænderne tager skade. Derfor bør lægerne udskrive en anden type medicin, hvis de kan, siger hun.

Uoprettelige skader

En undersøgelse af ældre patienter hos tandplejen i Brønshøj afslørede, at 89 procent af patienterne tog medicin. I gennemsnit fik patienterne fem forskellige slags medicin på en dag. Selvom medicinforbruget alene burde få de ældre til at aflægge tandlægen et ekstra besøg, viser al erfaring, at mange syge og ældre holder op med at gå til tandlæge, når de har det dårligt og får medicin.

- Det betyder, at der kan opstå uoprettelige skader i munden, siger Kim Ekstrand, der stod bag undersøgelsen.

Susanne Andersen, der er formand for Tandlægeforeningen mener, at det er vigtigt, at medicinere patienter mod f.eks depression.

- Men det er et problem, at behandlingen fører til et nyt problem, hullerne i tænderne, som man ikke får hjælp til, siger hun.

Læs også 16 siders pdf-guide: 

Patienter, der lider af kræft i hoved og hals, og som får kemoterapi, der skader tænderne, eller som lider af den sjældne sygdom Sjögreens Syndrom, har også problemer med mundtørhed. Men de får i dag et tilskud til tandlægebehandling. Samme tilbud efterlyser formanden for Tandlægeforeningen til danskere, der får medicin, der er kendt for at nedsætte spytproduktionen.

- Det er meget uretfærdigt. Der burde også gives tilskud til patienter, der får medicin, der ødelægger deres tænder, siger Susanne Andersen.

LÆS OGSÅ:

Tager man medicin, og vil man gerne bevare sine tænder, er det nødvendigt at være ekstra omhyggelig med tandbørste, tandtråd og tandpasta.

Kim Ekstrand anbefaler, at en recept fra lægen på medicin, der kan give mundtørhed, samtidig skal udløse et ekstra besøg hos tandlægen. Kan der ikke findes et alternativ til den medicin, der giver patienten problemer, bør tandlægen udskrive en recept på specialtandpasta.

- Der findes tandpasta med tre gange så meget fluor i som almindelig tandpasta. Det er et gudepræparat, som vi ved er godt til at holde hullerne nede, hos patienter der bliver mundtørre, siger han.