Det kan være dejligt nemt at have en rest aftensmad fra i går.

Men den kan også gøre hele familien syg.

En række populære aftensmadrester er sygdomsfremkaldende, selvom man hverken, kan se, lugte eller smage det. 

Det skriver Dagbladet.

Flere norske eksperter advarer nu mod maden fra i går.

Opvarmer man for eksempel ris eller spaghetti er der fare for at blive ramt af jordbakterien, Bacillus cereus, der danner meget resistente sporer, måske den mest resistente livsform, vi kender. 

Konsekvensen er toksiner, der forårsager alvorlige mavesmerter og opkastning.

Det fortæller Lindis Folkvord, der er sektionsleder for biologisk fødevaresikkerhed hos Mattilsynet.

»I modsætning til de fleste andre bakterier vil den overleve tilberedning, og er en kendt årsag til madforgiftning,« siger hun.

Og hun bakkes op af Marina Elisabeth Aspholm, der er professor og gruppeleder for fødevaresikkerhed på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

»Problemet opstår, når den kogte pasta eller ris står ved stuetemperatur og køler af på køkkenbordet. Så kan sporerne komme til live igen, begynde at vokse og i nogle tilfælde producere et giftstof, der kan forårsage akut opkastning.«

Hvor hurtigt dette sker afhænger af temperaturen, typen af ​​mad og mængden af ​​sporer, der oprindeligt var til stede, og derfor er det vanskeligt at give en præcis tidsramme for, hvornår maden ikke længere er sikker at spise.

»Det, vi ved, er, at Bacillus cereus trives rigtig godt ved køkkenbordtemperatur. Derfor anbefaler jeg, at kogte ris og pasta ikke står ved stuetemperatur i mere end tre timer i alt. Dette inkluderer al den tid, maden er fremme, både mens den køler af, står på køkkenbordet og eventuelt på et buffetbord,« siger professoren.

Og faren trives ikke kun i opvarmet pasta og ris.

»Grøntsager, kartofler og mange andre næringsrige fødevarer kan indeholde de samme bakterier og bør behandles på samme måde for at være sikker,« lyder rådet fra eksperten.

Hvis du gerne vil nyde resterne dagen efter, er det blot vigtigt at kontrollere, at køleskabet er på fire grader eller lavere – for så vil Bacillus cereus ikke kunne overleve.