Amerikansk professor mener, at danske piger har fået større dosis af HPV-vaccinen end nødvendigt.
Amerikansk professor mener, at danske piger har fået større dosis af HPV-vaccinen end nødvendigt. Foto: Scanpix/Iris
Diane Harper, der har stået bag flere forskningsprojekter om effekten og sikkerheden ved HPV-vaccinen Gardasil i USA, er ikke enig med Sundhedsstyrelsen i, at unge piger har fået den rette dosis HPV-vaccine.

Det fortæller hun til BT, efter den danske Sundhedsstyrelse nu på baggrund af ny forskning har besluttet at ændre børnevaccinationsprogrammet for piger mellem 9-13 år fra tre doser til to med virkning fra starten af september i år.

- Du kan godt sige, at mere vaccine end nødvendigt har været givet til unge piger, siger professor i medicin ved University of Missouri-Kansas City Diane Harper.

Hun vil dog ikke sætte lighedstegn mellem for høj dosis og de bivirkninger, der indtil nu er registreret som følge af vaccinen, der skal beskytte mod livmoderhalskræft.

- Ingen ved med sikkerhed, om ’overdoseringen’ er årsag til symptomerne. Det er der endnu ingen, der forsker i, siger hun.

Sundhedsstyrelsen afviser, at der er tale om en overdosering:

- Tre doser har været det rigtige med de intervaller, vi har haft i det nuværende program. Det er den viden, vi har haft. Nu får vi så noget ny viden, som styrker os i, at man kun skal have to, men med længere intervaller imellem for at have den samme effekt. Vi bliver jo heldigvis klogere, og det er ikke forkert, det vi har gjort, siger Søren Brostrøm.

- Man får ikke en for stor dosis, og man skal ikke være bekymret for bivirkninger, tilføjer han. Diane Harper mener desuden, at der er behov for studier, der kan dokumentere langtidseffekten af vaccinen.

- Vi har ikke dokumentation for, at vi med færre doser af Gardasil-vaccinen kan forhindre livmoderhalskræft. Et sådan studie er absolut nødvendigt, siger hun.

 
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.