Lader du ostehøvlen ligge uvasket på køkkenbordet, når du har brugt den, fordi du nok alligevel skal bruge den igen inden længe?
Så bør du nok ændre vane.
For ostehøvlen kan være en mulig bakteriebombe, advarer en norsk ekspert til Dagbladet.
Det er nemlig ret uhygiejnisk at lade ostehøvlen eller osteskæreren ligge fremme med osterester på indtil næste brug, forklarer Anette Hansen, der er madfaglig leder ved Matprat – oplysningskontoret for æg og kød.
»Jo federe og mere cremet ost, jo flere rester kan blive siddende på høvlen. Bliver den liggende længe og i et fugtigt og gunstigt miljø, kan der dannes mug,« siger Anette Hansen til mediet.
I stedet bør man vaske den grundigt med opvaskemiddel og varmt vand efter brug og tørre den grundigt.
Dagbladet henviser til en norsk undersøgelse fra 2023, hvor hele 28 procent af nordmændene svarer, at de lader høvlen ligge på køkkenbordet efter brug.
Syv procent lader høvlen ligge på osten inde i køleskabet, mens to procent lægger den uvasket tilbage i køkkenskuffen.
Men den går altså ikke, hvis hygiejnen skal holdes oppe.
37 procent smider ostehøvlen i opvaskemaskinen, mens 26 procent vasker den op i hånden med det samme.