Hvad siger du til en bæverrøvsparfume? Eller en lækker lasagne tilsat lidt bæverbagdelsduft? Sekretet fra bæverens røv kaldes ’bævergejl’.

Bævere producerer med deres numse en yderst velduftende væske. Sekretet bruger bæverne til at markere deres territorium.

Men væsken er i mere end 80 år også blevet brugt af os mennesker som ingrediens i parfumer og fødevarer, fordi den dufter rigtigt godt. Det skriver National Geografic, som i deres historie henviser til en forskningsartikel i International Journal of Toxicology fra 2007, ifølge Videnskab.dk 

Sekretet kaldes på dansk bævergejl. Det bliver produceret i nogle kirtler, der er placeret mellem bæverens bækken og dens halerod – altså lige ved bæverens anus. Derfor består bævergejl blandt andet af sekreter fra bæverens endetarm og af urin.  

Det bliver til en duftende brun slim, som man kan få fat i ved at bedøve bæveren.

- Man kan malke de anale kirtler og på den måde udvinde væsken.

- Man sprøjter det ud. Det er ret ulækkert, siger biolog ved Southern Illinois University Joanne Crawford til National Geographic.

Besværlighederne ved at skaffe væsken betyder dog, at den i dag slet ikke er så udbredt som ingrediens, som den har været. På oversigten over ingredienser kan den dog i amerikanske fødevarer gemme sig under betegnelsen ’natural flavouring’.