Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Mennesker, der er meget alene, har større risiko for dårligt helbred og sågar en tidligere død. Det er isolationen, der er skyld i det dårlige helbred – ikke omvendt.

Ny forskning peger på, at mennesker, der er meget alene, har større risiko for dårligt helbred. Det skriver Videnskab.dk

Forskere har længe vidst, at både social isolation og følelsen af ensomhed kan øge risikoen for sygdom og død.

Men det har ikke været klart, om det er isolationen, som kan føre til ensomhed, der underminerer helbredet, eller om hver faktor kan påvirke helbredet uafhængigt af hinanden.

Læs også hos Videnskab.dk: Fører lortelugt til sikker sex?

I et nyt studie siger forskere, at en begrænset kontakt med familie, venner og grupper kan forudsige sygdom og tidlig død - ligegyldigt om de isolerede personer følte sig ensomme eller ej.

For at finde ud af det, analyserede forskerne data fra 6.500 englændere med en alder på 52 eller ældre.

Forskerne tog besvarelser om hyppighed af deltagernes familiebesøg, omgang med venner og organisationer og sammenholdt dem med data om sygdom og dødelighed fra 2004 til 2012.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor væmmes vi ikke ved sex?

Forskerne fandt ud af, at social isolation var forbundet med højere dødelighed - selv efter at resultaterne var tilpasset for eksisterende helbredstilstande og socio-økonomiske faktorer - men det var ensomhed ikke.

- Når vi tænker på ensomhed og social isolation, så tænker vi tit på dem som den samme ting,« forklarer psykolog Andrew Steptoe, der ledte studiet. Men de nye fund antyder, at social interaktion har en gavnlig effekt på helbreddet ligegyldig om personen føler sig ensom eller ej, siger han og slutter:

- Hvis du er socialt isoleret, så mangler du ikke bare følgeskab - du mangler også støtte og råd fra andre mennesker.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Dine gener afgør din alderdom

Sex-glade hippie-aber er menneskets frække kusine

Din guide til sex i naturen

Andre læser også