Det er bestemt ikke lige meget, om du sørger for at have et godt indeklima i dit soveværelse, fortæller forskere fra DTU i et studie, der har vundet videnskabelig hæder.

Er luften lidt for tung og fugtig på dit soveværelse, så kan det påvirke din søvn og dermed din evne til at præstere dagen efter. Det skriver Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk.

Et nyt forsøg, som DTU Byg har udført på et af DTU's kollegier, påviser en klar sammenhæng mellem godt indeklima, god søvn og gode præstationer.

»Vi bruger cirka en tredjedel af vores liv på at sove. Derfor er det relevant for os som indeklimaforskere at undersøge, hvordan indeklimaet i dit soveværelse kan påvirke din søvnkvalitet og dermed indirekte din koncentrationsevne næste dag,« forklarer Pawel Wargocki, der er lektor på DTU Byg i pressemeddelelsen.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan løser du dine søvnproblemer

Sammen med kollegerne Peter Strøm-Tejsen, Daria Zukowska og David Wyon udførte han det omtalte forsøg, der viser, at indeklimaet påvirker vores nattesøvn direkte.

Forsøget blev udført i 2015 på et af kollegierne på DTU’s campus i Lyngby. Forsøgspersonerne bar en elektronisk måler om håndleddet, der blev brugt til at fastslå, hvornår de sov. Derudover skulle forsøgspersonerne udfylde en række spørgeskemaer og logiske tests om morgenen, umiddelbart efter de var vågnet.

Konklusionen var, at luftkvalitet, søvnkvalitet og evnen til at koncentrere sig den efterfølgende dag havde en beviselig sammenhæng.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan får du et godt indeklima derhjemme

Resultaterne fra forsøget er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Indoor Air, hvor det nu har modtaget en særlig hæder kaldet ’Best Paper Award’ blandt seks andre artikler.

»Vores forsøg er kun første skridt i at forske i sammenhængen mellem indeklima og søvnkvalitet. Der er stadig meget arbejde forude, og derfor glæder det mig, at vores resultater og ikke mindst forskningsområdet er blevet anerkendt ved, at netop vores artikel er blevet udvalgt til at modtage en Best Paper Award fra et af de mest anerkendte tidsskrifter inden for området,« siger Pawel Wargocki i pressemeddelelsen ifølge Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Foretrækker kvinder slemme drenge?

Derfor bliver man fred af antipsykotisk medicin

Vild rekonstruktion: Denne mand levede for 700 år siden