»Har du overvejet at adoptere,« er et af de spørgsmål man får ofte, når man har været i fertilitetsbehandling gennem længere tid. Foto:
»Har du overvejet at adoptere,« er et af de spørgsmål man får ofte, når man har været i fertilitetsbehandling gennem længere tid. Foto:

»Så er det nu, du skal sige det, hvis du er gravid.«

Ordene kom fra en kollega, da der blev varslet fyringer på avisen. En graviditet, uanset hvor tidlig, ville nemlig redde mig. Det blev sagt i sjov, for hvorfor skulle jeg pludselig være gravid?

Samme morgen havde jeg taget en graviditetstest. Negativ. Igenigenigen. Så ordene stak direkte ind i det allerede ømme punkt i mit hjerte.

Og kollegaen, det søde menneske, anede jo intet, for jeg havde ikke indviet hende i mine tre års mere og mere ulykkelige kamp for netop at blive gravid.

Ultralyd tre måneder shutterstock

Men det er ikke kun de uindviede, der indimellem siger uheldige eller irriterende ting.

Jeg ved godt, at ordene kommer af et godt hjerte og kærlig bekymring for mig og mit babyprojekt.

Det er nu alligevel fascinerende, hvordan der er især tre kommentarer - og variationer af dem - som vi, der er i fertilitetsbehandling, hører igen og igen.

Slap af

Har man været igennem mere end to behandlingsforsøg, er det stensikkert, at man hører ordene: 'Du skal bare slappe af, så sker det'.  For da naboens datters venindes kusine tog på ferie, blev hun endelig gravid efter at have forsøgt i fem år ...

Desværre fungerer det der med at slappe af ikke på den måde. Jeg  kan ikke bare beordre hjernen til ikke at kværne derudaf med bekymringer. Og da slet ikke nu, hvor jeg har været 14 blandede fertilitetsbehandlinger igennem og stadig ikke står med min baby i armene.

572900056.jpg

Som en af mine fertilitetsveninder sagde: »så sidder man der og er både bekymret for, at det ikke lykkedes... og har dårlig samvittighed over at stresse.«

Hun er gravid nu, så stressen betød alligevel ikke så meget.

Iøvrigt viser flere forskningsprojekter også, at stress tilsyneladende ikke i sig selv påvirker chancen for at blive gravid. Ellers ville der næppe bliver født børn i krigstid.

Men andre konsekvenser af stress - som f.eks. at spise mere junk food, drikke et ekstra glas vin eller tænde en beroligende smøg - påvirker chancen ...

Tænk på noget andet

»Nu skal det jo heller ikke fylde hele dit liv.«

Det er muligt, at det ikke skal det. Men det gør det. Og sådan er mit liv bare lige nu.

Med hver eneste koffeininficeret kaffetår, sukkerstøbt vingummi, og hvert eneste stykke hormonforstyrrende tyggegummi jeg nyder, følger en tanke om det mon påvirker min fertilitet. Og så er vi jo tilbage til det der med at slappe af ...

bt1211_doh_CryosFolder.jpg

Kun når jeg sover, fylder babydrømmen ikke. Men fordi jeg bekymrer mig og stresser over mine daglige dårlige valg, vågner jeg mange gange om natten. Hvilket iøvrigt er endnu en negativ konsekvens af stress, der ifølge forskningen ser ud til at påvirke chancen for at blive gravid ...

'Har du overvejet at adoptere?'

Det korte svar er ja, jeg har overvejet at adoptere. Og det lyder til, at de fleste, der har svært ved at få børn og derfor er i fertilitetsbehandling har overvejet det. Selvfølgelig ser vi da på mulighederne derude. Vejer for og imod.

For mig handler det om, at jeg er kommet for sent i gang med at realisere min babydrøm.

Man kan nemlig ikke bare lige smutte til Afrika eller Rumænien og tage et barn med hjem til Danmark. Der er med god grund love og regler, der skal følges.

Og der er ventetid. Det seneste jeg hørte var, at den er i den tunge ende af fem år for eneadoptanter - singler som mig.

I alt blev der i det senest optalte år, 2015, adopteret 97 udenlandske børn. I 2005 var det 586 børn.

Havde jeg dog bare overvejet adoption, da jeg blev 30!

Iøvrigt er det heller ikke gratis at adoptere. Det koster mellem 158.000 og 287.000kr. afhængig af land, der bliver adopteret fra.

Men fertilitetsbehandling koster jo også. Og her rammer jeg om et øjeblik prisen for det 'billigste' adoptivbarn.

Det er min egen skyld

Kollegaen, der kom med den helt unikke kommentar, jeg indledte denne blog med, har jeg siden talt med om de ord, og hvorfor de gjorde ondt.

Vi har talt om de mange negative graviditetstest, der er gået forud for den morgens.

Og om, hvorfor hun ikke behøver undskylde for kommentaren. Hun kendte jo intet til mit hemmelige liv. Så det er jo min egen skyld - for tankelæser er det alligvel de færreste, der er.

Så jeg svarer også beredvilligt igen og igen på, hvorfor jeg ikke bare kan slappe af, lade babyprojektet fylde mindre i mit liv eller adoptere.

SMS

Hitter på Facebook