Pissoir på Roskilde Festival 2002. I syv dage mister disse ungersvende nok en del hjerneceller, men faktisk kan de genoprettes ved hjælp af - tis!
Pissoir på Roskilde Festival 2002. I syv dage mister disse ungersvende nok en del hjerneceller, men faktisk kan de genoprettes ved hjælp af - tis! Foto: JEANNE KORNUM
Dit tis kan en dag blive din redning. Hver dag skyller vi nemlig masser af celler ud i toilettet sammen med vores urin. Og nu har kinesiske forskere fundet en måde, hvorpå de kan omdanne celler fra din nyre til hjerneceller.

Den nye forskning, som netop er publiceret i tidsskriftet Nature Methods, vil i fremtiden kunne gøre det muligt hurtigere at fremstille hjerneceller, som passer til patienten, skriver Nature News ifølge Videnskab.dk.

Metoden vil ifølge forskere også gøre det nemmere at indsamle celler fra for eksempel børn, da det er nemmere at få børn til at tisse i et glas end at stikke dem med en nål.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor stinker tis, når man har spist asparges?

Videnskaben har i mange år arbejdet på metoder til at forvandle helt almindelige celler til stamceller.

Forskere har omprogrammeret stamceller fra testikler til at producere insulin. De har omdannet hjerneceller fra kadavere til stamceller og har ommodelleret hudceller fra mennesker til hjerneceller, skriver LiveScience.

Man brugte typisk viruser til koble nye gener på cellernes DNA. Men den måde at omprogrammere cellerne på har haft den ulempe, at det medfører en uforudsigelige udvikling hos cellerne, og det kan endda forårsage kræftsvulster.

Håbet var, at de kunstigt udviklede hjerneceller kunne indgå i behandlingen af Parkinsons eller Alzheimers. Og det håb er der nu igen.

Læs også på Videnskab.dk: Forskere finder genmutation, der er skyld i 12 liter tis i døgnet

Det nye kinesiske forskningsresultat bygger nemlig på en meget mere sikker metode.

Forskerne indsamlede celler fra nyrerne via forsøgsdeltagernes urin. Derefter tilførte forskerne cellerne nye genetiske instruktioner, sådan at cellerne blev omprogrammeret til hjerneceller. De genetiske instruktioner forsvandt dog efter et stykke tid, når cellerne delte sig. Cellernes fortsatte udvikling blev således ikke forstyrret af de genetiske instruktioner, som forskerne havde givet dem.

Med denne nye metode kan man fremstille flere typer hjerneceller. Forvandlingen fra nyre-celle til hjernecelle tog kun 12 dage og indenfor en måned, havde den pågældende celle specialiseret sig til at være en bestemt type hjernecelle. Rotteforsøg viser desuden, at hjernecellerne ikke udviklede sig uhensigtsmæssigt.

Andre artikler fra Videnskab.dk:
Dit tis afslører hvem du er
Hvorfor er tis gult?
3D-printer skal bygge et hjerte

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.