Hver fjerde plejeprodukt til børn indeholder parfume. Det er på trods af, at miljøstyrelsen fraråder parfume til børn.

Når børn og babyer skal have olie i badevandet, shampoo i håret eller smøres ind i en creme, risikerer forældrene at give dem en meget dårlig følgesvend resten af livet. Parfumeallergi giver nemlig generende udslæt og kløe og risikoen for at få allergi er større, hvis du bliver udsat for parfume som barn. Alligevel er hver fjerde plejeprodukt til børn fyldt med parfume, viser en ny undersøgelse lavet af Forbrugerrådet Tænk.

Brugerne af Tænks mobilapp ‘Kemiluppen’ har således scannet og registreret 369 forskellige produkter til børn, hvoraf 104 af dem altså indeholder parfume. Det på trods af at Miljøstyrelsen fraråder, at børn bliver udsat for parfume, forklarer Bettina Larsen, som er biolog hos Miljøstyrelsen.

»Det er unødvendigt at tilsætte parfume i kosmetiske produkter til børn. En del parfumestoffer er allergifremkaldende. Selvom det ikke er alle, som får allergi af at bruge produkter med parfumestoffer i, så anbefaler Miljøstyrelsen, at man skal undgå parfume i kosmetiske produkter til børn, hvis man vil være på den sikre side,« siger Bettina Larsen.

På Matas’ hjemmeside er der også mange parfumerede produkter. De har 82 plejeprodukter til børn, hvoraf 48 af dem indeholder parfume. Matas’ varer til børn er altså hovedsageligt parfumerede. Det er alt fra “kids-solcreme” og produkter, som skriver, at de er naturlige og økologiske, der indeholder parfumestoffer.

Matas egen linje til børn indeholder dog ikke parfume og følger således Miljøstyrelsens råd. Henrik Johannsen, informations- og miljø chef hos Matas, mener, at mange gerne vil have parfume i produkterne til børn, og derfor skal de sælge det.

»Vi har lavet et filter på hjemmesiden, så man nemt kun får de uparfumerede varer frem på skærmen, hvis det er det, man ønsker. Matas vil ikke være formynderiske. Vi anbefaler, at børn bruger uparfumerede varer, men det er helt op til forbrugerne selv at vælge,« siger Henrik Johannsen.

Flere børn får parfumeallergi

Danskerne får i stigende grad parfumeallergi, og det gælder også børn helt ned til 3 år, viser en undersøgelse fra Videncenter for Allergi. Der er altså god grund til at passe på med parfumen, forklarer Niels Bennike, læge og phd. studerende hos videncentret.

»Vi tror, at flere børn og unge får allergi, fordi de bliver udsat for høje koncentrationer af allergifremkaldende parfumestoffer i produkter såsom cremer og shampoo. Hvis man bliver udsat for parfume allerede som barn, er der større risiko for at udvikle parfumeallergi, fordi man er udsat over længere tid ,« siger Niels Bennike.

Han advarer også imod børneprodukter, som skriver, at de er økologiske, naturlige eller til sensitiv hud. Der skal forbrugeren være ekstra opmærksom, da det ikke betyder, at de er uden parfume. Ofte indeholder de naturlig parfume, som faktisk viser sig, at være blandt de værste, da de ofte er årsag til parfumeallergi. Det kan være parfumestoffer fra æteriske olier eller planteekstrakter - såsom citrusskal eller lavendelolie.

Sådan undgår du parfume til dine børn.
- Svanemærket: Gå efter svanemærket, som ikke tillader parfume til børn under 12 år.

- Den blå krans: Astma-Allergi Danmark tillader ingen parfume.

- Uden Parfume: Produkter må ikke skrive uden parfume, hvis der er parfume i.

- Kemiluppen: Scan produktet med appen Kemiluppen, især hvis du er i tvivl.

Hvad er parfumeallergi? - Tryk på de runde ringe på billedet.