Hvis du har to såkaldte 'voldsgener', vil du være 13 gange mere tilbøjelig til at begå voldelig kriminalitet, viser ny forskning.

Voldelig kriminalitet viser sig nu at være koblet til to specifikke gener. Det skriver bbc.com ifølge Videnskab.dk.

Et finsk studie (publiceret i Molecular Psychiatry) på baggrund af en genetisk analyse af omkring 900 kriminelle viser, at folk med de to ’voldsgener’ havde en 13 gange større sandsynlighed for at have en voldelig kriminalitetsbaggrund.

De to gener, der er tale om, er:

• MAOA: der bidrager til en lav dopamin omsætningshastighed
• CDH13: der koder for neuron membran bindingsproteiner

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Fingre afslører længden på penis

Forskerne bag studiet mener, at individer med disse genotyper er skyld i mindst 5-10 % af al voldelig kriminalitet i Finland.

Hver kriminel fik tildelt en profil, som blev kategoriseret efter, hvor alvorlige forbrydelser de tidligere havde udført. Den stærkeste sammenhæng mellem de to gener og voldsadfærd, var blandt de 78 gerningsmænd med den mest voldelige profil. Denne gruppe havde begået op til flere mord.

Selvom der ser ud til at være en sammenhæng med de to gener, så understreger forskerne, at generne ikke bør bruges til at screene for kriminalitet. Der kan være mange andre gener involveret i voldelig adfærd og miljømæssige faktorer spiller også en væsentlig rolle.

»At begå alvorlig, voldelig kriminalitet er yderst sjældent i den generelle befolkning. Så selvom den relative risiko måtte være forøget, så er den absolutte risiko meget lav,« siger Jari Tiihonen, der forsker på Karolinska Institut i Sverige og hovedforfatter af studiet.

Størstedelen af individer med en højrisiko kombination af de angivne ’voldsgener’, vil altså aldrig udføre en kriminel handling.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Aggressive mennesker har brede ansigter

Så vigtig er næsen for et smukt ansigt

Se den vilde natur fra sin smukkeste side