Mænd har ikke altid haft kortere levetid end kvinder. For bare et par hundrede år siden, kunne kvinder således ikke forvente at blive ældre end mænd – i det hele taget kunne man ikke forvente at blive ret gammel. Norske skeletter fra middelalderen viser for eksempel, at denne gennemsnitlige levealder var omkring 30 år.

Siden middelalderen er der dog sket et skifte. Vi lever væsentligt længere – og kvinderne lever længere end mænd. Det skifte kom, ifølge amerikanske forskere, med industrialiseringen i 1800-tallet. Forskerne har gennemgået data forskellige vestlige lande – herunder Danmark, Norge og Sverige, skriver forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Udviklingen mod længere levetid er gået stærkere for kvinderne. Således kunne den gennemsnitlige kvinde i 2013 regne med at blive fire år ældre end den gennemsnitlige mand. Der har været flere forklaringer på, hvorfor mænd dør tidligere – for eksempel hårdere fysisk arbejde. Men de amerikanske forskere har flere bud.

Læs også hos Videnskab.dk: Kvinders lyst har skabt mandens store penis

Forskerne mener, at rygning spiller en central rolle. Faktisk mener de, at forskelle i kønnenes rygevaner kan forklare 30 procent af forskellen i levetid.

Forskerne mener også, ud fra den store mængde data, at kunne se, at mænd har haft sværere ved at omsætte den mere fedtholdige kost, der blev normalen op gennem 1800- og 1900-tallet.

»Vi synes at kunne se, at mænd ikke bare har ændret mere på deres kost end kvinderne, men også at mænd synes mere sårbare overfor disse omvæltninger, end kvinderne gør,« skriver professor Hiram Beltrán-Sánchez og hans kollegaer, som har udfærdiget studiet, ifølge Forskning.no.

Studiet er publiceret i tidsskriftet PNAS.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Sådan ser den ideelle kvindes ansigt ud

Se spektakulært billede af Danmark - taget fra rummet

Simpel test kan afsløre, om du dør for tidligt