Debat: Førende eksperter er dybt uenige om, hvem der bør tage kolesterol-medicin

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Alt for få danskere tager kolesterolmedicin, siger den ene lejr. Alt for mange tager det, lyder det fra den anden lejr. Debatten om, hvor mange danskere der bør behandles, er igen blusset op, efter at et nyt, stort studie anslår, at 900.000 flere danskere dagligt bør tage en kolesterolpille.

200.000 danskere tager kolesterolmedicin - eller statiner, som medicinen også hedder - og har unødige bivirkninger, selv om det ikke har nogen betydning for deres heldbred. Det viste en rapport fra Institut for Rationel Farmakoterapi sidste år.

Livsfarlig hjertesygdom

Med den oplysning satte Hjerteforeningen og professor og kolesterolforsker Børge Nordestgaard en undersøgelse i gang. Men resultatet blev, at kun 26.000 danskere får statiner, uden at der er belæg for det. Undersøgelsen viste i stedet, at 900.000 raske danskere risikerer at få en livsfarlig hjertesygdom, fordi de ikke får den kolesterolmedicin, som de har brug for.

Læs også: Kolesterol-alarm: 30.000 mennesker vil dø

Hjerteforeningen meldte efterfølgende ud, at 30.000 danskere vil dø inden for en tiårig periode, hvis ikke yderligere 900.000 begynder at tage statiner. Et budskab, der mødte kritik fra flere eksperter, og som nu sætter store spørgsmålstegn ved lødigheden af Hjerteforeningens videnskabelige grundlag i rapporten, som er udarbejdet af Børge Nordestgaard.

EFTERLYSNING:

- Jeg mener, at kolesteroldebatten er blæst op. Den er helt ude af proportioner, når vi taler om raske mennesker - folk der ikke har en hjertesygdom, diabetes eller er arveligt disponeret. Selv et rimelig forhøjet kolesterol hos en rask person har ret lille betydning, siger Henrik Dibbern, formand for de Praktiserende Lægers Organisation.

Livsnødvendig


Manden bag rapporten, Børge Nordestgaard, mener, at kolesterolmedicinen er livsnødvendig, da den reducerer risikoen for blodprop i hjertet og hjernen og for at dø unødigt tidligt.

- Jeg synes desværre, at det er dybt skadeligt, når nogen går ud og siger, at man ikke skal forebygge sygdomme med statiner. Det har de ingen dokumentation for at sige, hvilket er til stor skade for befolkningen, siger Børge Nordestgaard.
 
Læs også: Det kan du spise med god samvittighed

Hjerteforeningen tager nu kritikken til efterretning. De mener stadig, at for mange danskere har et for højt kolesteroltal, og at flere bør tage medicin. Men ved nærmere eftertanke ville de ønske, at de havde været mindre bombastiske i deres udmelding.

- Vi har nu bedt Børge Nordestgaard om supplerende analyser, så undersøgelsen bliver mere gennemskuelig, og vi kan få et mere præcist tal for forebyggelsespotentialet, siger direktør Inge Vestbo.


Det skændes de om

1.

For: ''De eneste veldokumenterede bivirkninger af statiner er muskelsmerter og diabetes. Men de er sjældne. F.eks. risikerer kun 1 ud af 1.000 at få alvorlige muskelsmerter. Risikoen for diabetes er meget lille og opvejes af glæden ved at sænke kolesteroltallet og reducere risikoen for dødelige hjerte-kar-sygdomme.'' - Børge Nordestgaard

Imod: ''Hvis pillerne ikke havde bivirkninger, var det fint at tilbyde dem, men det har de. 3 ud af 1.000, som tager statiner, vil måske få en gevinst ved at tage pillerne, mens 100 vil opleve bivirkninger som muskelsmerter og -skader, der for især ældre mennesker kan hæmme dem i hverdagen. Den gevinst, kolesterolmedicin giver, er for de fleste raske lille i forhold til de mange bivirkninger, hvilket rapporten ikke siger noget om'' - Henrik Dibbern

2.

For: ''Mit bedste argument for at tage statiner er, at det reducerer risikoen for blodprop i hjertet og hjernen og for at dø unødigt tidligt. Jeg synes desværre, at det er dybt skadeligt, når nogen går ud og siger, at man ikke skal forebygge sygdomme med statiner. Det har de ingen dokumentation for at sige, hvilket er til stor skade for befolkningen. De, der er i højrisikogruppen, er alle dem, der har en risiko på fem pct. eller derover for at dø af en hjerte-kar-sygdom inden for en tiårig periode''
- Børge Nordestgaard

Imod: ''De mange grænseværdier for kolesterol og triglycerid er i dag sat så lavt, at stort set alle har forhøjede værdier. Det sygeliggør et helt samfund uden grund. Jeg mener slet ikke, at det giver mening at tale om et ’højt kolesteroltal’, før det ligger over 6, som er den værdi, den gennemsnitlige voksne dansker har.'' - Henrik Dibbern

Hvem er de: