Lyt til artiklen

Sundhedsministeriet er i øjeblikket i dialog med de svenske sundhedsmyndigheder for at få mere viden om en særlov om vaccine-erstatninger, der er på vej i Sverige.

Det erfarer BT.

BT kunne tidligere i dag fortælle, at man i Sverige er ved at lægge sidste hånd på en særlov, som vil give svenske børn, der har fået den frygtede hjernesygdom narkolepsi, efter at de i 2009 og 2010 lod sig vaccinere mod svineinfluenza, op til hver 10 mio. kr. i erstatning.

Dermed lægger svenskerne sig milevidt foran Danmark, hvor der indtil videre er udbetalt 1,2 mio. kr. som det højeste i erstatning til den danske dreng, Anders Friis, der har fået narkolepsi efter at være blevet vaccineret med Pandemrix mod svineinfluenza.

15-årige Anders Friis fik narkolepsi, efter at han som 9-årig i 2009 på Sundhedsstyrelsens anbefaling lod sig vaccinere med Pandemrix.

Sygdommen betyder, at man bl.a. kun kan holde sig vågen i få timer ad gangen, og at man ikke kan falde i dyb søvn.

 

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) ønsker at kommentere BTs oplysninger om, at man i Danmark angiveligt følger nøje med i svenskernes nye særlov.

Men i sagen om den 15-årige Anders Friis, der har fået narkolepsi på grund af vaccinen, siger han:

»Det er alvorligt, ikke mindst for et barn, at få en hjernesygdom som narkolepsi, så selvom det er på en ulykkelig baggrund, så er det rigtig godt, at der er givet erstatning,« skriver Sundhedsministeriet på vegne af Nick Hækkerup i en mail til BT:

Ministeren fortsætter:

»Mange blev skræmt og bange, da svineinfluenzaen hærgede i slutningen af nullerne, og selvom vi godt ved, at der kan være bivirkninger ved alle vacciner, så var det nok de færreste, der havde regnet med, at man kunne blive invalideret.«

Nick Hækkerup tilføjer:

»Selvom man ikke med 100 procents sikkerhed kan sige, at det er vaccinen, der har ført til sygdommen, så er jeg glad for, at vi har et system herhjemme, hvor syge patienter alligevel kan få erstatning. Det er godt, at man i en sag som denne lader tvivlen komme det menneske, der er kommet alvorligt til skade, til gavn.«