Næsten hvert tredje plastikprodukt fra byggemarkedet indeholder stoffer, som kan være hormonforstyrrende, viser test. Flere byggemarkeder har fjernet produkterne fra hylden. Byggemarkederne Silvan, Jem & Fix, Bauhaus og Harald Nyborg bryder loven, når de i strid med sandheden fortæller forbrugerne, at flere af deres produkter ikke indeholder sundhedsskadelige og uønskede kemikalier.

Laboratorietest, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har lavet, viser nemlig, at næsten hver tredje plastprodukt som for eksempel haveslanger og cykellåse – helt præcist 18 ud af 58 – købt i byggemarkederne viste sig at indeholde disse kemikalier, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, selv om byggemarkederne havde oplyst, at produkterne ikke indeholdt såkaldt ‘særligt problematiske’ kandidatlistestoffer som netop udvalgte af disse kemikalier.
LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvilke kemikalier, hvilke produkter og hvilke byggemarkeder du skal holde særligt øje med, når du skal købe brugsgenstande til hjemmet, dig selv og din familie.


Næsten hvert tredje plastikprodukt fra byggemarkedet indeholder stoffer, som kan være hormonforstyrrende, viser test. Flere byggemarkeder har fjernet produkterne fra hylden.

Byggemarkederne Silvan, Jem & Fix, Bauhaus og Harald Nyborg bryder loven, når de i strid med sandheden fortæller forbrugerne, at flere af deres produkter ikke indeholder sundhedsskadelige og uønskede kemikalier.

Laboratorietest, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har lavet, viser nemlig, at næsten hver tredje plastprodukt som for eksempel haveslanger og cykellåse – helt præcist 18 ud af 58 – købt i byggemarkederne viste sig at indeholde ftalater, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, selv om byggemarkederne havde oplyst, at produkterne ikke indeholdt såkaldt ‘særligt problematiske’ kandidatlistestoffer som netop udvalgte ftalater.

Det er stoffer, som EU enten er ved at udfase eller holder skarpt øje med, fordi de er under mistanke for at være sundhedsskadelige.

Virksomhederne har ifølge EU-lovgivning pligt til at oplyse forbrugerne om indhold af disse stoffer i produkterne inden for maksimalt 45 dage, når forbrugerne retter henvendelse for at få at vide, hvad et givent produkt egentlig er lavet af. Det kan forbrugerne blandt andet gøre gennem appen Tjek Kemien, som Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet Tænk står bag. I modsætning til for eksempel kosmetik- og fødevareproducenter, er producenter og forhandlere af hverdagsprodukter som gummistøvler og haveslanger nemlig ikke forpligtet til at udstyre produktet med en udførlig varedeklaration.

Misinformation

Det stiller forbrugerne i en sårbar situation, at de risikerer at blive misinformeret, siger Claus Jørgensen, projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

»Danmark har gennem EU forsøgt helt at forbyde flere ftalater, og når EU har de her stoffer på kandidatlisten, er det, fordi de er uønskede eller skal udfases,« siger han og tilføjer:

»Når forbrugerne bliver misinformeret, kommer de jo til at købe produkter på et fejlagtigt grundlag og dermed udsætte sig selv og deres børn for en risiko, de formentlig ikke ønsker,« siger han.

Det enkelte produkt er i sig selv ikke sundhedsskadeligt, når det overholder grænseværdierne. Men i en almindelig hverdag udsættes man for hormonforstyrrende ftalater fra en række produkter, og den samlede eksponering kan være sundhedsskadelig, fastslår en af Danmarks førende eksperter, Anna-Maria Andersson, som er forskningsleder for Center for hormonforstyrrende stoffer på Rigshospitalet.

»Vi ved fra dyreforsøg, at hvis man giver gravide rotter ftalatet DEHP, påvirker det udviklingen af det mandlige afkoms kønsorganer,« siger hun og tilføjer:

»Det er ikke særlig rare stoffer at omgås for især børn og gravide kvinder, og hvis man ikke engang kan regne med den information, man får, når man spørger, er det jo svært at tage en beslutning om at købe produkter uden de her problematiske stoffer og dermed nedsætte sin samlede eksponering.«

Byggemarkederne beklager

Byggemarkederne har generelt været imødekommende, når de er blevet konfronteret med testresultaterne. Jem & Fix beklager eksempelvis at have oplyst, at der ingen ftalater var i en børnecykellås. Tænk Kemis laboratorietest viste, at hele 27,4 procent af låsens plast er lavet af ftalatet DIBP, som er under mistanke for at hæmme hjernens udvikling hos fostre og barnets indlæringsevne.

Forhandlernes pligt

»Til forhandlernes ros skal det siges, at de beklager, at de i første omgang afgav forkerte svar, og at de griber fat i deres leverandører og producenterne og prøver at finde frem til det korrekte svar,« siger Claus Jørgensen og tilføjer:

»Men selv om det kan være svært at holde styr på indholdsstofferne, fordi et produkt ofte er sammensat af dele fra forskellige underleverandører, er forhandlerne faktisk forpligtet til at have styr på, hvad der er i de produkter, de sælger.«

Isabelle Navarro Vinten, kontorchef i Miljøstyrelsen, oplyser, at styrelsens Kemikalieinspektion for halvandet år siden gennemførte en nogenlunde tilsvarende kontrol.

»Vi fulgte op på de konkrete sager. Det generelle billede var, at virksomhederne havde en interesse i at rette ind. Sagerne gav ikke anledning til en ekstra indsats på området ud over den eksisterende.

Ftalater

  • Hvordan bliver jeg udsat for ftalater:
    Hvis du eller et barn eksempelvis sutter på eller rører ved en haveslange med ftalater, bliver stofferne optaget gennem slimhinder og huden. Forskere fra DTU Byg har desuden påvist, at ftalater frigøres fra produkterne til luften, og at man bare ved at opholde sig i et rum med luftbårne ftatalat-molekyler kan optage disse gennem både huden og indånding. Ftalater frigøres fra almindelige produkter og byggematerialer i hjemmet og findes i husstøv. Ftalater kan påvises i urinen på stort set alle.
  • Hvor farlige er ftalater:
    Der findes mange forskellige ftalater. Nogle er mere farlige end andre. Så længe produkterne overholder grænseværdierne, er det enkelte produkt i sig selv ikke sundhedsskadeligt. Men summen af eksponering fra mange produkter med ftalater – den såkaldte cocktaileffekt – mistænkes for at kunne være hormonforstyrrende. Ftalatet DEHP giver i dyreforsøg med videnskabelig sikkerhed misdannelser på hanrotte-fostres kønsorganer.

Kilder: Anna-Maria Andersson, forskningsleder for Center for hormonforstyrrende stoffer på Rigshospitalet, og DTU Byg

Seks eksempler fra Tænk Kemis test

Cykkellås: Rawlink Bike cykellås fra Silvan

Oplyser, at produktet ikke indeholder kandidatlistestoffer som ftalater. Tænk Kemis test viste, at produktet indeholdt 28,1 procent af ftalatet DIBP.
HP Schous, som har leveret produktet til Silvan, siger:

»Vi vil informere vores leverandør og kunde om denne test og på baggrund af dette iværksætte SVHC (kandidatliste-stoffer, red.) stikkontrol ved fremtidige ordre af tilsvarende produkter. Information vedr. SVHC-stoffer, vi har modtaget fra vores leverandør, har åbenbart ikke været korrekt.«

Campingbruser: Nakano Pocket Shower 20 l, fra Harald Nyborg

Producenten oplyser, at produktet ikke indeholder kandidatlistestoffer som ftalater. Tænk Kemis test viste, at produktet indeholdt 7,8 procent af ftalatet DEHP.
Harald Nyborg siger:

»Vi har en testrapport, der viser, at den ikke overskrider nogen grænseværdier. Vi har ingen yderligere kommentarer.«

Lyskæder: Party chain light med 12 bulps fra Bauhaus

Oplyser, at produktet ikke indeholder kandidatlistestoffer som ftalater. Tænk Kemis test viste, at produktet indeholder 17,2 procent af ftalatet DEHP.
Veli Caglars (Veliline), der har leveret produktet til Bauhaus, siger:

»Det er noteret – vi underretter fabrikken med det samme, så det kan blive udbedret.«

Netværkskabel: Vandenberg Netverkskabel fra Harald Nyborg

Oplyser, at produktet ikke indeholder kandidatlistestoffer som ftalater. Tænk Kemis test viste, at produktet indeholder 10 procent af ftalaten DEHP.
Harald Nyborg siger:

»Vi er desværre blevet misinformeret af vores leverandør i denne sag. Vi har på nuværende tidspunkt en testrapport, der viser et DEHP-indhold på 8,2613 procent. Grundet dette har vi valgt at lade det pågældende produkt udgå, og erstatningsproduktet vil ikke indeholde nogen stoffer over de tilladte grænseværdier.«

Kabel: Elworks Hobby Kabelsæt, 10 meter, fra Jem & Fix

Producenten oplyser, at produktet ikke indeholder kandidatlistestoffer som ftalater. Tænk Kemis test viste, at produktet indeholder 12,2 procent af ftalatet DEHP.
Jem & Fix siger:

»At vores leverandører ikke har levet op til de forpligtelser de har over for Jem & Fix, jf. vores fælles samhandelsaftale, kan kun beklage, og må ikke gentage sig. Der er iværksat en intern undersøgelse for at klarlægge, hvordan dette i fremtiden undgås.«

Voksdug fra Bauhaus

Producenten vendte aldrig tilbage med svar. Tænk Kemis test viste, at produktet indeholder 6,5 procent af ftalatet DEPH og 3,9 procent af ftalatet DINP.
Bauhaus siger:

»Tages ud af sortiment og destrueres.«