Lyt til artiklen

Ny tysk test afslører, at mange sandaler til børn indeholder giftige kemikalier. Det gælder både sandaler lavet af syntetiske materialer og læder. Selvom sandalerne er miljømærkede, er der ingen garanti for, at de er helt problemfri. Det skriver forbrugerkemi.dk.

Kirsti Astrid Borch Sørensen, Netdoktor Redaktionen

De nye testresultater, som er offentliggjort i det tyske forbrugermagasin Öko-test, er lavet på baggrund af tests af 15 børnesandaler, hvoraf tre af dem var af syntetisk materiale og de resterende af læder. Testen viser, at alle sandalerne indeholder problematiske stoffer, der enten belaster miljøet, giver allergi, kræft eller kan virke hormonforstyrrende.

Næsten alle lædersandalerne indeholdte det allergifremkaldende stof krom.

- Nogle kromforbindelser kan give kontaktallergi, hvilket særlig gør sig gældende for heksavalent krom, som oven i købet også er kræftfremkaldende, forklarer Mia Kjærstad, akademisk medarbejder i Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Sandalerne indeholdte også andre skadelige stoffer såsom organiske tinforbindelser og PAH’er. Nogle tinforbindelser er hormonforstyrrende, mens visse PAH’er kan fremkalde kræft, ændre arveanlæggene eller skade fostre og evnen til at få børn.

Læs også: Sådan finder du de bedste sandaler til børn
 

Miljømærkede sandaler indeholdt skadelig kemi

Selvom sandalerne er af naturligt materiale og miljømærkede, kan man ikke vide sig sikker på, at de er fri for problematiske kemikalier. Testresultaterne viser nemlig, at nogle af de sandaler, som er mærkede med EU’s miljømærke Blomsten, indeholder en række problematiske stoffer.

I visse miljømærkede sandaler fandt man blandt andet de stærkt miljøbelastende klorparaffiner samt o-phenylphenol , som mistænkes for at kunne forstyrre hormonerne, belaste miljøet, give allergi og fremkalde kræft, ændre arveanlæggene eller skade fostre og evnen til at få børn.

- Jeg kan godt forstå, hvis forbrugerne bliver forvirrede over, at de miljømærkede sandaler også indeholder problematiske kemikalier, siger Mia Kjærstad. Men testen påpeger, at de blomstmærkede sandaler faktisk opnår et bedre resultat end de fleste ikke-mærkede lædersandaler. Et godt råd til bekymrede forældre er, at give børnene sokker på i sandalerne, fortsætter hun. 

Læs mere: Undgå skadelig kemi i din og dine børns hverdag