Motion kan værne dig mod at blive dement, men du skal begynde i tide.

Motion er godt for mange ting: Det kan holde vægten i skak, modvirke flere sygdomme, og så kan jævnlige løbeture altså også gøre, at du taber færre hjerneceller og dermed sænker risikoen for blandt andet demens. Det viser nyt studie ifølge livescience.com, skriver Videnskab.dk.

Studiets resultater er udgivet i tidsskriftet Neurology. Studiet blev udført af forskeren Nicole Spartano fra Boston University School of Medicine og hendes hold. Studiet involverede 1.100 personer, som alle var omkring 40 år, da forsøget begyndte.

Læs mere på Videnskab.dk: Diabetikere skal motiveres til motion og medicin

Forsøgspersonerne blev placeret på et løbebånd, så forskerne kunne finde ud af, hvor længe personerne kunne løbe, før deres hjertefrekvens nåede 85 procent. 20 år efter udførte forskerne det samme forsøg med de samme personer.

De fandt, at de personer, som var i dårligst form i 40-årsalderen, også var de personer, som havde færrest hjerneceller 20 år efter.

Læs mere på Videnskab.dk: Motion bremser Alzheimers

Studiet »understreger behovet for at opfordre midaldrende personer til motion for at fremme en sund kognitiv aldring og reducere tabet af hjerneceller,« siger dr. Jennifer Molano, der er ekspert i kognitive sygdomme på University of Cincinnati College of Medicine, som dog ikke selv var en del af studiet.
Tabet af hjerneceller kan blandt andet øge risikoen for hukommelsestab og demens.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Bakterier gør din flæskesteg klimavenlig

Hvorfor føler vi smerte?

Vikinger kan have brugt solsten til at navigere til Amerika

 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.