Ny metode gør det nemmere at fjerne forstadier til brystkræft

Kvinder med knuder i brystet må ofte gennemgå mere end én operation, fordi lægerne ikke altid kan fjerne alt det syge væv. Men en ny metode, der bliver brugt med succes i Holland og USA, vil gøre det nemmere at fjerne kræften.

Tusindvis af kvinder mellem 50 og 69 år får hvert år konstateret små knuder eller forstadier til brystkræft, når de tager imod tilbuddet om at få en såkaldt mammografiscreening (undersøgelse for brystkræft, red.). Mange af dem må efterfølgende lægge sig under kniven for at få fjernet kræftknuderne. Ofte op til flere gange. Men med en ny metode, der i det kommende år skal afprøves på Rigshospitalet i København, er det muligt kun at operere en enkelt gang. Det fortæller professor og overlæge Niels Kroman i Kræftens Bekæmpelses nyhedsbrev, der netop er udkommet:

- Som det ser ud i dag, må en høj andel af kvinderne desværre gennemgå mere end én operation, fordi det ondartede ikke bliver fuldstændigt fjernet under den første operation. Det er både en psykisk og fysik belastning for kvinden og kan medføre et forringet kosmetisk resultat, siger han.

Korn af titanium

Niels Kroman understreger, at der ikke som sådan er noget galt med den nuværende standardmetode, hvor man markerer forandringer i brystet med en nål, men han mener, at det kan gøres langt smartere.

Ved den nye metode anvendes et titaniumkorn, der indeholder radioaktivt jod. Kornet indføres via en kanyle og placeres i brystvævet ud for forandringen, og så tjekker man, om man har ramt rigtigt ved hjælp af et røntgenbillede. Under operationen kan kirurgen let lokalisere ’kornet’ og så operere det syge væv væk.

Den nye metode er indtil videre afprøvet på 10 danske kvinder – og i 2014 skal det fortsætte på forsøgsbasis. Viser metoden sig at være bedre end den nuværende, kan det betyde, at man skal ændre praksis på området.

- Vores mål er at sikre, at behandlingen bliver så god og skånsom som muligt, siger professoren.