Danskerne har ondt i fertiliteten. Hvert 10. barn bliver bragt til verden med hjælp fra ikke bare mor og far, men også en fertilitetslæge. Men fertilitetsproblemerne er selvforskyldt, mener halvdelen af de spurgte i en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Dansk Fertilitetsselskab.


Mellem 30 - 55 pct af de 1.021 danskere, der har deltaget i undersøgelsen, mener, at de manglende børn skyldes, at de barnløse ryger for meget, er for tykke og stresser for meget. Mens 25 procent af de adspurgte mener, at hver fjerde fertilitetsbehandling går til enlige kvinder eller lesbiske.

Læs også:

Undersøger man statistikkerne, viser det sig at være en kolossal misforståelse. Faktum er, at barnløshed i langt de fleste tilfælde skyldes sygdomme, som de barnløse er uden skyld i. Både danske fertilitetseksperter og Verdenssundhedsorganisationen WHO slår fast, at barnløshed skyldes sygdom.

Søren Ziebe, der er klinikchef på Rigshospitalets Fertilitetsklinik og medlem af Dansk Fertilitetsselskab er meget overrasket over danskernes uvidenhed.

- 90 procent af de patienter, vi behandler, har en sygdom, der gør, at de ikke kan få børn. Men folk tror, at barnløshed er selvforskyldt. At man bare kunne være gået i gang i tide, siger Søren Ziebe.

Af de omkring 37.373 fertilitetsbehandlinger, der blev givet i 2010, skyldtes langt de fleste sygdomme f.eks. defekte æggeledere, manglende ægløsning, endometriose eller nedsat sædkvalitet hos manden, der ofte er arveligt eller skyldes, at testiklerne ikke er faldet på plads i pungen.

Kun i 10 pct. af tilfældene var det ikke en eller anden form for sygdom, der var årsag til barnløsheden.

Ifølge Karin Erb, der er formand for Dansk Fertilitetsselskab går kun fem procent af behandlingerne til enlige kvinder og lesbiske, mens andre fem procent skyldes, at manden eller kvinden tidligere har ladet sig sterilisere.

- Alligevel er holdningen, at infertilitet er et luksusproblem. Kan man ikke få børn er det bare ærgerligt, siger Lone Schmidt, der er lektor på Institut for Sundhedsvidenskab og forsker i danskernes evne til at få børn.

Selvom overvægt og rygning har betydning for fertiliteten, så er det ifølge professor og overlæge på Rigshospitalets Fertilitetsklinik Anders Nyboe Andersen kun en medvirkende faktor.

- Er man meget overvægtig, kan det godt være, at man har fem procent lavere chance for graviditet, men det er ikke sådan, at man ikke kan blive gravid. Så det, som kan betegnes som selvforskyldt, udgør kun en lille del af årsagen til en persons infertilitet, siger han.

- Hvis infertilitet var selvforskyldt eller have noget med vores miljø og livsstil at gøre, så ville vi kunne se ændringer over tid. Det kan vi ikke. I 50’erne og 60’erne var der samme hyppighed af infertilitet, siger Anders Nyboe Andersen.

Siden 1. januar i år, hvor den forrige regering indførte brugerbetaling på fertilitetsbehandling er antallet af behandlinger faldet med 20 pct.

- Vi forventer, at der bliver født 1000 færre børn næste år. Men vi har ikke brug for færre børn. Hvert menneske bidrager over et livsforløb med lidt over en million i skattebetalinger. Det betyder, at 1000 færre børn koster samfundet en milliard, siger Lone Schmidt.

Med B.T. Plus får du en 16 siders pdf-guide med gode råd til barnløshed, overblik over de forskellige behandlinger, fup eller fakta om chancen for at blive gravid og meget mere.

- eller bliv Plus-abonnent og få adgang til alle vores guides, test og meget mere.