Det kunstige sødemiddel Aspartam mistænkes for at være kræftfremkaldende, men det er ikke muligt at få at vide, hvor meget producenterne putter i.

I hvert fald ønsker Arla ikke over for B.T. at oplyse, hvor meget Aspartam der er at finde i mejerigigantens produkter.

Og det ærgrer dansk ekspert.

»Jeg synes faktisk, det er skræmmende, at de ikke vil ud med det,« siger ernæringsekspert Stina Dannerfjord, som tidligere har foreslået, at det bliver et krav, at også mængden af aspartam i fødevarer er at finde på varedeklarationen.

»Hvis ikke der var sat en maksgrænse på acceptabelt dagligt indtag fra WHOs side, så ville jeg ikke være bekymret,« siger Stina Dannerfjord og tilføjer:

»Men nu er den der, og så kan jeg ikke forstå, hvorfor jeg som forbruger ikke må få at vide, hvor meget de putter i.« 

Flere produkter med stoffet
B.T har undersøgt på varedeklarationer på en række forskellige lightprodukter, og her viser det sig, at der er aspartam i ikke bare lightsodavand men også saftevand, tyggegummi og adskillige mælkeprodukter – eksempelvis altså også Arlas serie af Cheasy-produkter.

Men mængderne kan hverken Stina Dannerfjord, B.T. eller danske forbrugere altså få oplyst.

I et skriftligt svar til B.T. fortæller pressechef hos Arla, Bjarke Munk Kamstrup, i stedet, at virksomheden 'konstant udfordrer mulighederne for at reducere sukkerindholdet' i produkterne.

Arla ønsker heller ikke at udlevere en liste over Arla-produkter, som indeholder aspartam.

»Sødestoffer bruges i produkter med reduceret eller ingen tilsat sukker. Mængderne er tilpas små til, at man skal voldsomt overstige det normale indtag af et givent produkt for at nærme sig grænseværdierne sat af WHO,,« siger Bjarke Munk Kamstrup.

»Men vi holder naturligvis altid øje med nyeste forskning og justerer vores brug af ingredienser derefter,« understreger han.

Sidste år udsendte et stort ekspertudvalg hos WHO en anbefaling om netop aspartam og andre kunstige sødemidler.

»Anbefalingen er baseret på konklusioner i en systematisk gennemgang af de forhåndenværende beviser, som antyder, at brugen af kunstige sødemidler ikke giver nogen langsigtet positiv effekt i forhold til at reducere kropsfedt hos voksne eller børn,« skrev WHO således i en meddelelse i maj 2023.

Og to måneder senere klassificerede WHO så aspartam som værende 'muligvis kræftfremkaldende' samtidig med, at man fastholdt en anbefalet acceptabel dagligt indtag på 40 mg pr kilo kropsvægt.

Det har tidligere været fremme, at for at nå op på den grænse ville en person på 60 kilo skulle drikke fire liter lightsodavand for at nå maksimum det daglige acceptable indtag.

Stina Dannerfjord, når nu Arla oplyser, at der er tale om små mængder, hvorfor er du så ikke beroliget?

»Det er absolut dejligt at vide, men hverken Arla eller jeg ved jo, hvor meget alle andre producenter putter i deres varer. Det er umuligt for Arla at vide, hvor meget Stay Strong hælder i deres Skyr,« siger Stina Dannerfjord.

»Så hvordan kan Arla vide, om jeg kommer under den daglige acceptable grænse, som WHO har sat? Det ved de jo ingenting om,« understreger hun.

Stina Dannerfjord, ernæringsekspert og forfatter, er frustreret over, at hun ikke kan få at vide, hvor meget Aspartam, der er i forskellige produkter.
Stina Dannerfjord, ernæringsekspert og forfatter, er frustreret over, at hun ikke kan få at vide, hvor meget Aspartam, der er i forskellige produkter. Michael Maximillian Hermansen

Stina Dannerfjord oplyser, at hun også selv har forsøgt at få oplysningerne ud af Arla.

»Det er ikke fordi, jeg vil lyde hysterisk. Jeg kan bare ikke forstå, hvorfor det skal være så hemmeligt. Der er sat en maksimal grænse, og det er der en årsag til. Hvorfor er det så hemmeligt?,« spørger hun.

Thomas Castberg giver sit - måske overraskende - syn på bake-off-koncepter i danske supermarkeder i B.T.s Spar Kassen. Derudover reagerer B.T.s madekspert på historie om en speciel måde at tilberede jomfruhummer. Og så kommer han med en meget nem lille efterårsopskrift.

Lyt hos Apple Podcast, Spotify eller ved at klikke play herunder.