En ny undersøgelse, der for nylig blev udgivet i det medicinske tidsskrift The Lancet, har vakt opsigt i Norge.
Undersøgelsen har fundet en kobling mellem ultraforarbejdet mad og en række forskellige livsstilssygdomme.
Det får nu en norsk ernæringsekspert til at advare om en særdeles populær mad-app, der hævder at kunne hjælp brugerne med at undgå de usunde typer mad.
Det drejer sig om appen 'Frifor', som over en halv million nordmænd ifølge Dagbladet benytter til at få rådgivning til, hvilke produkter der er ultraforarbejdede, og hvilke der ifølge appen er 'rene'.
Men klinisk ernæringsfysiolog på Bærum Hospital, Tine Mejlbo Sundfør, mener altså, at appen i nogen tilfælde kan snyde, siger hun til Dagbladet.
»Men når det kommer til ultraforarbejdede fødevarer, tror jeg, at mange mennesker bliver vildledt,« siger hun.
Problemet er ifølge eksperten, at mange tror, at alt mad, som er ultraforarbejdet, er usundt. Men det er på ingen måde sandheden.
»I yderste konsekvens kan forbrugerne ende med at vælge mad, der kan være direkte helbredsskadeligt,« forklarer Sundfør.
Bacon er for eksempel i 'Frifor' klassificeret som 'rent' og er altså ikke ultraforarbejdet, men ifølge flere eksperter er det direkte løgn.
»Flere fedtholdige kødprodukter, der har vist sig at øge risikoen for blandt andet tyktarmskræft, er kategoriseret som ikke ultraforarbejdede og opfattes derfor som sunde,« lyder det fra Sundfør.
Simen Øian Gjermundsen, der står bag 'Frifor'-appen hævder, at kritikken har grobund i misforståelser om, hvad appen skal kunne.
Han lægger blandt andet vægt på, at når et produkt er klassificeret som 'rent', betyder det ikke 'sundt', men nærmere 'ikke-ultraforarbejdet'.
»Det faktum, at forarbejdet kød frarådes, har intet at gøre med ultraforarbejdning. Vi præsenterer både information, der kan opfattes som »positiv« og ›negativ‹ om produkterne, såsom salt- og mættet fedtindhold, allergener og energitæthed,« siger han.

