Det er risengrød, der gør næsen rød. Og kanel bli'r strøed', det gør skorpen sprød. Grød skal være blød og ikke tør.
Sådan lyder dele af omkvædet fra Nissebandens julehit 'Risengrød'.
Men er du til risengrød med store mængder kanel – og spiser det ofte, skal du måske være lidt ekstra opmærksom.
Det fortæller Hanne Marit Gran, der er seniorrådgiver i den norske fødevarestyrelse, Mattilsynet, til Dagbladet.
»Kanel indeholder stoffet kumarin, som i store doser kan forårsage leverskader. Vi anbefaler, at du begrænser dit indtag, hvis du bruger meget kanel regelmæssigt,« siger Hanne Marit Gran.
Ifølge Mattilsynet er det både børn og voksne, der kan risikere at indtage for meget kumarin.
»Små børn (1- og 2-årige), der regelmæssigt spiser grød med kanel, kanelboller og børn, der regelmæssigt drikker tre med kanel, er særligt udsatte.«
»Voksne, der regelmæssigt spiser grød med kanel, drikker kanelbaseret te eller tager kanelbaserede kosttilskud (kaneltabletter), kan også overskride grænsen for, hvad der anses for sikkert.«
Men spiser du kun meget kanel i visse perioder – eksempelvis i forbindelse med julen – er der ikke grund til bekymring, understreger Mattilsynet på sin hjemmeside.
På Mattilsynets hjemmeside fremgår det også, hvor meget kanel, man må indtage, før man overskrider det, der betragtes som et sikkert dagligt indtag af kumarin.
En voksen kan spise omkring 1,4 gram kanel dagligt – cirka en halv teskefuld, før de overskrider grænsen.
For små børn er grænsen væsentlig lavere, og ligger på mellem 0,2 og 0,4 gram om dagen afhængigt af alder.
Selvom tallene er fra 2010, holder de fortsat stik, siger Hanne Marit Gran.
Det er altså ikke den ekstra kanel i juledagene, der giver dig leverskader.
»Heldigvis kan leveren reparere skaden, når kumarin ikke længere er til stede i kroppen. Det betyder, at det kun er skadeligt at spise store mængder kanel hver dag over en længere periode,« siger ernæringsekspert Cathrine Borchsenius til Dagbladet.
