Her får du seks råvarer, der hjælper dig rigtig godt på vej og sikrer dig et stærkt immunforsvar.

ÆG
Æggeblommer indeholder gode mængder af det vigtige D-vitamin.
Derfor: D-vitamin er helt afgørende for et sundt og velfungerende immunsystem. De såkaldte dræber-T-celler, som bekæmper bakterier, vira og sågar kræftsygdomme, virker ikke, hvis vi mangler D-vitamin. Desuden er en af D-vitaminets vigtigste funktioner at fremme optagelsen af kalcium fra tarmen. r
Bonusinfo: Særligt i vinterhalvåret, hvor vi ikke får ret meget sollys her på vores egne breddegrader, er det vigtigt at være opmærksom på at få D-vitamin via kosten.

FISK
Fede fisk som laks, sardiner og sild indeholder masser af de essentielle fedtsyrer, omega-3 og D-vitamin.
Derfor: Omega-3 styrker kroppens modstandskraft. Det dæmper betændelsestilstande i kroppen og forebygger derudover depression, Alzheimer og hjerte-kar-sygdomme. Derudover styrker D-vitaminet T-cellerne.
Bonusinfo: De officielle anbefalinger går på, at voksne spiser 350 gram fisk, hvor cirka 200 gram er fed fisk som laks, ørred, makrel og sild. Mængden svarer til, at du spiser fisk som hovedret to gange om ugen og derudover nogle gange f.eks. som pålæg til din frokost.

SE OGSÅ: Spis dig til smuk og spændstig hud

CITRUSFRUGTER
Appelsiner, citroner, lime- og grapefrugter er rige på antioxidanter som især C-vitamin.
Derfor: Antioxidanter beskytter cellerne og stimulerer dit immunforsvar. Det gør de ved at bekæmpe de frie radikaler – molekyler, som angriber og skader kroppen og dens væv. Det forhindrer antioxidanterne, og derfor er de altafgørende for dit immunforsvar. Sammen med jern er C-vitamin også nødvendigt for dannelsen af en af de aminosyrer, som kroppen bruger til at opbygge protein med.
Bonusinfo: Du kan også få C-vitamin i fine mængder fra bladgrønsager som spinat, broccoli, persille og grønkål. Behovet for C-vitamin vokser, hvis du er fysisk stresset eller ryger.

NØDDER & FRØ
Nødder og frø – især valnødder, mandler, linfrø, hampfrø og chiafrø – er rigtig gode kilder til magnesium.
Derfor: Magnesium har betydning for, at dit stofskifte, dit hjerte og dine muskler fungerer optimalt. Magnesium indgår også i elektrolytbalancen, proteinsyntesen og i vores psykologiske funktion.
Bonusinfo: Kroppen indeholder 24 g magnesium, hvoraf den ene halvdel bruges i musklerne, og den anden halvdel benyttes i knoglerne. Magnesium virker beroligende i kombination med kalk. Desuden er magnesium med til at regulere blodtrykket. Magnesium findes også i f.eks. brocoli.

AVOCADO
Avocado indeholder selen, der virker som en antioxidant.
Derfor: Selen beskytter via de antioxidative egenskaber dine celler mod ødelæggelse. Præcis som f.eks. C-vitamin. Undersøgelser viser bl.a. et fald i antallet af cancertilfælde i testgruppen, som fik selen.
Bonusinfo: Selen er kroppens stærkeste antioxidant. Det modvirker forgiftning af visse tungmetaller fra fisk.

SE OGSÅ: Spis dig klog: 12 råvarer, der booster din hjerne

MÆLK
Mælk indeholder bl.a. B12-vitaminer.
Derfor: B12-vitaminer er vigtige i forhold til celledeling og nervernes vedligeholdelse og nydannelse. B12-vitaminer hjælper også med forebyggelse af træthed og udmattelse, især her om vinteren.
Bonusinfo: B-12-vitaminer medvirker i dannelsen af røde blodlegemer og hjælper til knogleopbygningen. De hjælper også kroppen med at finde ro og balance, virker positivt påstress og fremmer livsglæde og optimisme. B-12-vitaminer indgår i proteinsyntesen og fedtomsætningen.

4 TING, DIT IMMUNFORSVAR IKKE ELSKER
• Sukker sænker produktionen af antistoffer og sløver T-cellerne

• Mættet fedt, som du bl.a. finder i junkfood, færdigretter, smør og fed ost. Umættet fedt er godt, fordi det har antiinflammatoriske egenskaber, men mættet fedt kan medvirke til en inflammation, dvs. betændelsestilstande i kroppen.

• For lidt søvn gør kroppen dårligere til at danne bl.a. visse proteiner, som ellers bekæmper betændelsestilstande.

• Stress kan svække dit immunforsvar, så du oftere bliver forkølet eller ramt af influenza.

SE OGSÅ: 9 råvarer, der booster din energi

SE OGSÅ: 8 sunde sager du med fordel kan spise hver dag

SE OGSÅ: Fokus på salt: Får du også alt for meget?

Artiklen er oprindelig bragt på fitliving.dk