Hvis du har en teenager i huset, er det formentlig mere end 10 år siden, du drak din første Bjørnebryg eller Pisang Ambon.

Men hvordan var det nu lige at være nysgerrig teenager, der vil ud og opleve verden med alkohol i blodet?

Hvis det af gode grunde står en smule uklart, har Videnskab.dk spurgt to ungdomsforskere, hvad du kan gøre for at få dit barn til at drikke mere mådeholdent.

Begge forskere har beskæftiget sig med alkohols effekt på unge.

1. Lav tydelige og faste aftaler

Først og fremmest er det vigtigt at sætte tydelige retningslinjer for, hvornår og hvor meget barnet må drikke.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad er mest usundt: stoffer, alkohol eller cigaretter?

»Vi ved fra tidligere forskning, at klare retningslinjer har en reducerende effekt på de unges alkoholforbrug,« siger Jeanette Østergaard, der er seniorforsker ved afdeling for socialpolitik og velfærd, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

Regler er til for at blive brudt, husker du måske en yngre version af dig selv sige, men forskerne påpeger, at regler eller retningslinjer ikke er helt spildt.

»De unge efterlever måske ikke forældrenes regelsæt 100 procent, men nærmere 80 procent. Så det er bedre at sætte grænsen lavt,« siger Pernille Bendtsen, der er ph.d. i børn og unges sundhed og sekretariatschef ved Vidensråd for Forebyggelse.

2. Sørg for, at have styr på dine egne holdninger

Hvad er din egen holdning egentlig?

På Kræftens Bekæmpelses og TrygFondens kampagneside www.fuldafliv.dk kan du blandt andet teste dine egne holdninger til dit barns alkoholforbrug og hente en skabelon med forslag til klassens fælles alkoholaftale.

Læs mere på Videnskab.dk: Skål! Derfor kan du intet huske dagen derpå

Hvornår er det i orden, at dit barn drikker alkohol? Og hvor meget må han eller hun drikke?

Hvis du har tydelige holdninger til dit barns alkoholforbrug, bliver det lettere for dit barn at forholde sig til, og det bliver desuden nemmere at leve op til dine forventninger.

Begge forældre spiller en vigtig rolle, og det er derfor vigtigt at få afklaret og strømlinet jeres holdninger, før det bliver aktuelt, siger forskerne.

3. Fælles alkoholkultur i klassen

Hvis du skal gøre det endnu nemmere for dit barn at leve op til dine forventninger, kan det kan være en god ide med en fælles alkoholkultur i barnets klasse. Jo mere harmonisk børnene oplever forældres og venners forældres regler og rammer, des nemmere bliver det at forholde sig til.

»På den måde risikerer du heller ikke, at dit barn kommer med argumentet om, at en klassekammerat må drikke flere genstande,« siger Pernille Bendtsen.

4. Lad der være en forælder til stede

Modsat hvad mange forældre måske tror, så tyder intet på, at unge, som får tilbudt alkohol hjemmefra, kommer til at drikke mere mådeholdent senere i ungdommen.

Læs mere på Videnskab.dk: Studie: En smule alkohol kan forbedre kreativiteten

Den opfattelse deler Jeanette Østergaard og foreslår, at forældre griber til andre metoder.

»For nogle år tilbage lavede vi et kvantitativt studie, der viste, at de unge foretrak at drikke med venner frem for forældre, fordi det virkede underligt. Så er det for eksempel bedre, at der er en forælder til stede ved festerne, hvis der bliver brug for det,« siger Jeanette Østergaard.

5. Lær dit barn at stå imod gruppepres

Forældrene spiller desuden en vigtig rolle, når det kommer til at lære de unge at stå imod gruppepres for at drikke. Derfor er det vigtigt, at du oplyser dit barn og giver gode råd til at håndtere gruppepres i forskellige situationer, siger forskerne.

Andre artikler på Videnskab.dk

Tab dig effektivt: Her er årets 3 bedste råd fra forskerne

Hvorfor er mænd så glade for bryster?