En høflig omgangstone gør tilværelsen lettere og højner humøret. Desværre er høflighed forsvundet, og der er for kort vej til den grove tone, mener forfatter

Ja, undskyld ærede læser for dette, at vi i dagens Sex og Samliv-spalte zoomer lidt ud fra tilværelsen indenfor hjemmets fire vægge og helt ud på gadeplan. For samliv har også at gøre med vores omgangsformer med hinanden som borgere i samfundet. Og da det jo nu engang er nytår, kom denne skribent i tanke om det, der må være verdens letteste nytårsforsæt, som også giver mening: Vær høflig derude. Det gør humøret højere for både dig og den, du står overfor. Og ja, det kan være svært.

Det kan være svært at være høflig, når man efter en travl dag på jobbet stiller sig træt i kassekøen, og Brugsen igen har udsolgt af italiensk rucola, så man i stedet står med en slatten icebergsalat, og køen ved kassen virker uendelig, og når det så endelig bliver ens tur til at svinge dankortet, bliver man mødt af en ligeglad, træt ungarbejder, der dårligt kigger op og henslængt smider ens varer hen ad kassebåndet.

Men i stedet for at blive sur, i stedet for ikke at hilse, så sig goddag og tak og vis dermed, at du fortjener respekt. Ønsk ham eller hende en god dag. Smil til verden, og den smiler til dig, lyder et gammelt råd.

Men det sker ikke, for langt hen ad vejen er formerne forsvundet, mener radiovært, musiker, forfatter og debattør Torben Steno, der har skrevet debatbogen ’Længsel efter faste former : en temperatur på dansk høflighed og vores omgang med hinanden’.

»Jeg skrev bogen, fordi jeg opdagede, hvor anstrengende det var at bevæge sig i det offentlige rum, fordi ingen kender høflighedsformerne. Og så fik jeg dårlig samvittighed, fordi jeg som ung mand var med til at nedbryde formerne, fordi vi mente, de var stive og snobbede,« siger Torben Steno, som i dag er blevet høflig og har skrevet et langt, angrende kapitel.

Bøven, brokken og brovten

Først hippierne og senere den såkaldte nå-generation, Torben Steno blev en del af, lagde en ny tone for dagen, hvor borgerlige samfundsnormer som protokol, høflighedsregler og etikette blev afløst af … ingenting, bøven, brokken og brovten. I busserne, i supermarkedet, i telefonen.

»Jeg har julelakrids i munden, det er ikke særlig høfligt af mig at smaske,« siger Torben Steno ironisk nok i telefonen og fortsætter:

»Vi lever i formløshedens tyranni, og omgangsformerne er fuldstændig forsvundet. Der skal ingenting til for at blive svinet til på for eksempel sociale medier. Det, der var fedt ved for eksempel De-formen, var, at vi kunne bevare afstanden til hinanden. Du går ikke hen til en, du er Des med og siger: ‘Fuck da Dem’. Det lyder sguda dumt, ik’. Hvad det jo også er,« konstaterer Torben Steno.

Så sent som i forrige uge larmede en gruppe drenge i bussen, fortæller han. Ingen griber ind. Han henviser til det nye TV2-program Respektløse danskere – chikane og vold på jobbet, der viser, hvor hårdt udsatte for eksempel p-vagter og kontrollører i S-togene er. Manerer og venlige tiltaleformer er erstattet af ubehagelig selvudfoldelse og grove tilsvininger.

I andre lande, som Tyskland, er der inkopereret høflighedsfraser i deres sociale omgang med hinanden. Det betyder, at der er længere vej til, at man begynder at svine hinanden til i toget eller for eksempel på Facebook, mener Torben Steno.

»Som én foreslår i min bog: Man kunne da bare beslutte i folkeskolen, at eleverne skulle sige De til lærerne. Så ville der gå to generationer, før folk igen begyndte at sige De til hinanden.«

Et nødvendigt opgør

Når det er sagt, ønsker forfatteren ikke alle de gamle høflighedsfraser tilbage. De var på flere måder med til at fastholde et hierarki. Og særligt kvinderne gik det ud over, siger Torben Steno, der kan huske dem fra sin barndom i tresserne.

»Det var for meget. Høflighed var med til at fastholde for eksempel kvinderne i horrible roller. Dengang sagde man ‘goddag, fru direktør Andersen’. Kvinder var bundet op på deres mænds navn og titel. Det kan jeg kun hylde, at vi er kommet af med.«

Opgøret var med andre ord nødvendigt. Problemet er ifølge Torben Steno, at de gamle høflighedsfraser ikke blev erstattet af nye, tidssvarende. Heldigvis er der håb for de unge.

»De unge mennesker har oplevet så meget grim tiltale og så meget ucharmerende selvudfoldelse, at de ønsker nogle nye spilleregler. De unge på 24 år synes, jeg virker mere høflige end dem på 40.«

Det, man selv kan gøre, er at være helt vildt overdreven høftlig, fortæller Torben Steno.

»Når du står stiv i en 7-Eleven-kø klokken tre om natten, kan du overdrive din høflighed, for så begynder de andre i køen at grine, og så spiller de måske med på legen, og det kan give en positiv stemning fremfor en aggressiv stemning, hvor ham, der står foran, er ved at snuppe det sidste pølsehorn,« siger Torben Steno.

Standarderne for omgangstone er forsvundet, og det kan være svært at vide, om man skal sige hej, goddag eller bare nikke, når man møder sin kasseassistent eller nabo, eller om man afslutter en e-mail med Venlig hilsen, Kærlig hilsen eller Bedste hilsner. For når høflighedsformerne forsvinder, og vi ikke gider det Emma Gad, skal man selv finde på, og det kan være akavet.

Her giver vi 10 adfærdsregler, som forfatter Torben Steno kan skrive under på.

1. Sig goddag til buschaufføren, naboen og kasseassistenten

»I Tyskland kører indkøbsbåndet først efter en hilsen. Det skaber en anerkendelse af den, du står overfor.«

2. Giv hånd i stedet for kram

»Det kan ikke passe, at vi går og krammer folk, som vi dårligt kender. Det er både kejtet og falsk.«

3. Møv dig ikke ind i S-toget

»Vent til passagererne er kommet helt ud af toget. Det kan da ikke være nødvendigt, at DSB er nødt til at minde os danskere om det over højttalerne.«

4. Lade være med at råbe eller have lange telefonsamtaler i togene

»Det er forstyrrende for dine medpassagerer. Ganske enkelt.«

5. Styr dine aggressioner i trafikken

»I udlandet er folk slet ikke så aggressive over for hinanden, som vi er.«

6. Overdriv din høflighed

»Nogle gange kan man gøre som Matadors Hans Christian Varnæs og overdrive sin høflighed i køen. Så kan det være, at folk begynder at grine, og at der bliver skabt en positiv, løssluppen stemning.«

7. Forsøg med De

»Det burde genindføres, at man sagde De til skolelærerne. Når vi skal være høflige over for hinanden, er der længere vej til at tale grimt.«

8. Afslut med venlig hilsen fremfor kærlig hilsen

»Det offentlige rum er blevet så intimt, at det er til at brække sig over.«

9. Tiltal folk, du ikke kender, med deres fulde navn.

»Vi skal huske den venlige og høflige distance, der skaber respekt om den, du ikke kender. Det viser respekt for den enkelte.«

10. Læg telefonen væk, når du er i selskab med andre

»Vi bør være meget mere til stede og lyttende i vores omgang med hinanden.«