Se og Hørs kreditkort-overvågning var langt mere omfangsrig end hidtil antaget

Nye oplysninger om ugebladet Se og Hørs ulovlige og systematiske overvågning af kendtes og kongeliges kreditkort afslører, at overvågningen skete i et langt større omfang end hidtil antaget.

Mindst 86 kendte og mindre kendte danskere har fået deres kreditkorttransaktioner overvåget af Se og Hørs kreditkort-spion, der dag efter dag og ofte døgnet rundt sendte de dybt fortrolige oplysninger videre til ugebladets journalister.

Læs i denne PLUS-pakke, hvem de overvågede er, hvordan overvågningen foregik og meget mere. For at læse artiklerne, skal du oprette dig som abonnent på BT PLUS - den første måned er gratis.


Se og Hørs kreditkort-overvågning var langt mere omfangsrig end hidtil antaget

Nye oplysninger om ugebladet Se og Hørs ulovlige og systematiske overvågning af kendtes og kongeliges kreditkort afslører, at overvågningen skete i et langt større omfang end hidtil antaget.

Mindst 86 kendte og mindre kendte danskere har i perioden fra 2008 til i hvert fald slutningen af 2011, hvor overvågningen fandt sted, fået deres kreditkorttransaktioner overvåget af Se og Hørs kreditkort-spion, der i stort omfang, dag efter dag og ofte døgnet rundt, sendte de dybt fortrolige oplysninger videre til ugebladets journalister.

I flere tilfælde skete overvågningen på initiativ af kreditkort-kilden selv, der fulgte ivrigt med i ugepressen og kom med forslag til folk, der burde omfattes af overvågningsprogrammet.

Ikke kun kendte

 

Det fremgår af udskrifter af sms’er, som BT har gennemgået. Det er ikke klart, om overvågningen var endnu mere omfattende, men det står klart, at mindst 86 personer - der navngives i dag i BT - utvivlsomt er blevet overvåget.

Se og Hør var lige i hælene på prins Joachim og prinsesse Marie. Foto: Martin Sylvest
Se og Hør var lige i hælene på prins Joachim og prinsesse Marie. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

 

En gennemgang af en række sms’er og andet materiale i sagen viser, at Se og Hør langtfra kun interesserede sig for meget kendte ‘ugebladsnavne’, for eksempel prins Joachim, prinsesse Marie, musikeren Remee, Janni Spies og hendes datter Michala. Også en række kendte toppolitikere, sportsfolk, tv-værter fra især Danmarks Radio samt en række mindre kendte eller for offentligheden helt ukendte danskere, som den tidligere fodboldspiller Heine Fernandez samt it-iværksætteren Erik Damgaards bror og svigerinde, Preben og Charlotte Damgaard, blev overvåget.

Michala Kjær og Janni Spies var blandt de mest intensivt overvågede. Foto: Bax Lindhardt
Michala Kjær og Janni Spies var blandt de mest intensivt overvågede. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Preben Damgaard
Preben Damgaard
Vis mere

 

- Det er højst overraskende, at min kone og jeg står på den liste. Det virker højst ubehageligt, at der er nogen, der har kigget på, hvad vi har brugt vores kreditkort til. Jeg vil nu overveje, hvad jeg skal gøre, siger it-iværksætteren Preben Damgaard, der er bror til den mere kendte Erik Damgaard, som i flere år dannede par med Anni Fønsby.

I overvågningsperioden blev listen over kendte udvidet, efterhånden som Se og Hørs kreditkortkilde lagde nye navne i ‘systemet’. Det fremgår af en række mail, BT tidligere har offentliggjort. Ugebladets journalister blev ved flere lejligheder bedt om ‘input’ til nye navne på kendte, der skulle overvåges, og som bladets kilde, en i dag 45-årig it-specialist, kunne ‘lægge ind’ i Nets systemet på bestemte tidspunkter, ofte om aftenen én gang månedligt før klokken 24.

Det materiale, BT har gennemgået, viser, at de 86 personer i Se og Hørs overvågningsprogram er blevet overvåget i forskellig grad - nogle er blevet enkelte gange, nogle i mange tilfælde over flere år. Blandt de suverænt mest overvågede er prins Joachim, prinsesse Marie, Janni Spies og hendes datter Michala Kjær.

 

Skandalen vokser

De nye oplysninger om omfanget af ugebladets overvågningsprogram får i dag to eksperter i strafferet til at fastslå, at skandalen er værre og større end hidtil antaget:

- Overvågningen er en krænkelse af disse personers privatliv, og det er klart, at hvis man krænker én, så er det ikke så alvorligt, som hvis man krænker 10, siger professor i strafferet ved Aarhus Universitet Gorm Toftegaard Nielsen.

Lars Bo Langsted, professor i strafferet ved Aalborg Universitet, er enig:

- Det her har en skærpende betydning. Forbrydelsen er grovere, når flere er blevet krænket, siger han og tilføjer:

- Og det er med helt åbne øjne, at man har gjort det.

Listen over de overvågede, som BT i dag fremlægger, viser, at ugebladet udover hele den kongelige familie - med undtagelse af dronning Margrethe, der ikke har et kreditkort - også har overvåget toppolitikere som nuværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de tidligere konservative ministre Brian Mikkelsen og Lene Espersen.

Fodboldkoryfæer

Overvågningslisten afslører desuden, at udover de i forvejen kendte ofre for Se og Hørs overvågning som prins Joachim og prinsesse Marie, Janni Spies, Michala Kjær, komikeren Casper Christensen, tv-værten Line Baun Danielsen og den radikale politiker Morten Helveg Petersen, så er fodboldkoryfæerne Michael og Brian Laudrup og Peter Schmeichel samt en lang række tv-værter, herunder TV-Avisens Kim Bildsøe Lassen og Steffen Kretz, musikere som Infernals Lina Rafn og Aqua-parret Lene Nystrøm og Søren Rasted, den dømte forretningsmand Klaus Riskær Pedersen, rockeren Brian Sandberg, komikeren Frank Hvam og reality-personligheden Sidney Lee også blevet overvåget.

Det samme er også private venner og rådgivere af toppolitikere. Det gælder for eksempel ægteparret Karin og Martin Vith Ankerstjerne.

Ægteparret er ukendt i offentligheden, men i politiske kredse er Martin Vith Ankerstjerne kendt fra sin tid som særlig rådgiver for tidligere miljøminister Karen Ellemann (V). Også TV3-værten Rikke Gøransons tidligere - men relativt ukendte eks-kærester - Michael Lillelund og Christian Fetterlein står på listen over overvågede personer.

Kvinder, der er kæreste eller er gift med kendte, er også blevet overvåget: Således har Siw Laudrup, der er gift med Michael Laudrup, og Klaus Riskær Pedersens tidligere kæreste, Darja Pahhota, ufrivilligt været en del af Se og Hørs overvågningsprogram.

Kronprinsens cpr-nummer

Ugebladets kreditkortkilde kunne også forsyne Se og Hørs journalister med cpr-numre på de overvågede. Ken B Rasmussen skriver i bogen, ‘Livet, det forbandede’, at ugebladets journalister kunne se hele kronprins Frederiks cpr-nummer. Men også grevinde Alexandras mand Martin Jørgensen samt statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) ven, lægen Marek Stawowy, har fået lækket deres cpr-nummer til ugebladets journalister. Hvad ugebladet skulle bruge disse oplysninger til, er ikke klart.

 

Ifølge bogen ’Livet, det forbandede’ var Se og Hør også i besiddelse af Kronprinsens cpr-nummer. 
Foto: Keld Navntoft
Ifølge bogen ’Livet, det forbandede’ var Se og Hør også i besiddelse af Kronprinsens cpr-nummer. Foto: Keld Navntoft
Vis mere


Dronning Margrethe slap for overvågning. Hun har intet kreditkort. Foto: Kim Haugaard
Dronning Margrethe slap for overvågning. Hun har intet kreditkort. Foto: Kim Haugaard
Vis mere

 

Strafferetseksperterne, som BT har talt med, er enige om, at de nye oplysninger betyder, at straffene vil blive hårdere, end hvis færre var blevet overvåget:

- Det vil have betydning i strafudmålingen, at det her er gået ud over flere mennesker, siger professor i strafferet Lars Bo Langsted.

Hvad betyder det, at det er sket i et kommercielt øjemed?

- Jeg vil sige, at det i hvert fald ikke er en formildende omstændighed, siger Lars Bo Langsted.

Gorm Toftegaard Nielsen, professor fra Aarhus, bemærker, at en dommer vil lægge vægt på omfanget af forbrydelsen, men også at de dybt fortrolige oplysninger er blevet viderebragt til Se og Hørs læsere:

- Når man skal udmåle en straf, handler det primært om, hvor grov forbrydelsen er og så motivet. Det er altså ikke kun det, at man krænker disse personer, det har også betydning, hvordan oplysningerne er brugt, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de tidligere chefredaktører Kim Henningsen og Henrik Qvortrup. Heller ikke Aller Medias adm. direktør Pål Thore Krosby har ønsket at tale med BT.