Den berømte YouTuber PewDiePie bliver endnu en gang kritiseret for at være racist, efter han ikke har kunnet styre sit sprogbrug under en live-streaming.

Den 27-årige svensker, der bærer det borgerlige navn Felix Kjellberg, brugte således udtrykket ‘fucking nigger’ om en modspiller, mens han live-streamede fra spillet ‘PlayerUnknown’s Battleground’.

Helt konkret udbrød han: »What a fucking nigger! Geez! Oh my god! What the fuck? Sorry, but what the fuck? What a fucking asshole!«

På dansk kan det oversættes til noget i retningen af: »Sikken en forpulet nigger. Åh Gud. Hvad fanden? Undskyld, men hvad fanden? Sikken et forpulet røvhul«

Du kan se videoen herunder:

De voldsomme ord har nu fået konsekvenser for Felix Kjellberg, der med sine mere end 57 millioner følgere er verdens største youtuber. I en række opslag på Twitter har spiludvikleren Sean Vanaman fra studiet Campo Santo, der blandt andet står bag det anmelderroste spil ‘Firewatch’, således meldt ud, at PewDiePie nu er blevet bedt om at fjerne en af sine videoer, hvori han spiller ‘Firewatch’.

‘Vi indgiver et DMCA-takedown (brud på ophavsret, red.) af PewDiePies Firewatch-video og alle fremtidige Campo Santo-spil. Man skal have en smule spillerum med internettet, når man vågner op hver dag og laver computerspil. Men der er også et bristepunkt,’ skriver Sean Vanaman og fortsætter:

‘Jeg er så træt af, at dette barn (Felix Kjellberg, red.) får flere og flere muligheder for at tjene penge på, hvad vi laver. Han er værre end en skabs-racist: han propagerer forfærdeligt skrald, der gør alvorlig skade på kulturen omkring denne branche.’

Sean Vaneman fortsætter med at skrive, at han opfordrer andre og større spiludviklere til ligeledes at skride ind overfor PewDiePie, idet han ser det som en godkendelse af racisme, hvis man som spiludvikler tillader, at ens indhold bliver vist på PewDiePies kanal.

PewDiePie har endnu ikke reageret på kritikken fra Sean Vaneman, men hans 'Firewatch'-video er ikke længere på YouTube.

Droppet af Disney

Det er ikke første gang, Felix Kjellberg bliver beskyldt for at være racist. I februar i år droppede Disney således et samarbejde med den populære streamer på grund af en video, han havde delt på sin YouTube-kanal.

Her så man to personer, der stod offentligt med et skilt med påskriften ‘Death to all jews’ (Død over alle jøder, red.). Ifølge Kjellberg selv var formålet med videoen at illustrere, hvor nemt det er at få folk til at gøre vanvittige ting for penge.

Men det var for meget for Disney, der altså valgte at droppe det samarbejde, man havde indgået med ham gennem det Disney-ejede underholdningsfirma Maker Studios. Felix Kjellberg gik efterfølgende til genmæle og beskyldte Disney for at være en flok hyklere. Han forklarede desuden, at der blot var tale om en joke.

I samme ombæring blev Kjellberg også fjernet fra Google Preferred, der er Google-ejede YouTubes platform til at forbinde YouTubere og annoncører.

Felix Kjellberg har siden 2010 udgivet et hav af videoer på YouTube, hvor man ser ham spille computerspil, mens han kommenterer på dem. Det har vist sig at være en særdeles populær cocktail, idet hans videoer i alt er blevet set mere end 16 milliarder gange.

Samtidig har han formået at gøre det til en yderst indbringende forretning. Ifølge finansmediet Forbes tjente Felix Kjellberg således mere end 90 millioner kroner på kanalen i 2016.