Sådan skal Frem overleve. Der kan være koldt på toppen, men man skal også være mere end godt klædt på for at klare en lang vinter på bundlinjen af SAS Ligaen. Det er Frem tilsyneladende.

Valbyklubben, der overvintrer på næstsidstepladsen med tre point op til stregen, har uden store eller i alt fald synlige armbevægelser haft råd til at ekspandere, hvor andre sporenstregs må luge ud og skrue ned.

Selv om Frem A/S gik til nytårsaften med et mindre 2003-underskud på cirka-niveau med de foregående to års (1,2 mio. kr. i 2002 og 824.000 kr. i 2001, red.), havde pengemændene bag oprykkerklubben i januar ikke desto mindre tegnebog til at tilføre Skovdahl-truppen hele tre markante forstærkninger:

Indrek Zelinski blev hentet fra AaB på en et-årig kontrakt, Jonas Stark fra Hammarby på seks måneders lejebasis, og senest blev tillige Brann-midtbanespilleren Kenneth Storvik hyret for det næste halvandet år.

Dertil kommer, at en Peter Graulund længe »simrede« i frostluften over Valbyparken som et oplagt forårs-engagement, før Helsingborg til slut sprang til og købte ham fri af Bochum og tilbød ham en tre-årig kontrakt.

»Frem har såmænd penge nok til at hente de rigtige spillere,« lyder skudsmålet, der på forsigtig forespørgsel genlyder i kulisserne i den gamle, hæderkronede traditionsklub.

Men hvor kommer alle pengene fra til den sportsligt hårdt trængte, men øjensynlig på ingen måde økonomisk nødlidende klub på Ellebjergvej? Frems entreprenante formand siden maj 1999, Filip West, er af sin ligefremme bornholmske natur bestemt ikke den, der forsøger at stikke noget under en stol.

Driftig erhvervsklub
»Det er kun FC København herhjemme, som er dygtig nok til at skabe forretning ud af fodbolden. Alle vi andre er og bliver afhængige af, om den afgørende bold nu også rammer den rigtige side af stolpen.

Men det kan unægtelig hjælpe på tingene at have store visioner, håb og mål som drivkraft uden for banen - det har vi i Frem,« siger Filip West.

Malermesteren fra Holte lod sig i 1999 - som dengang inkarneret Brøndby-tilskuer - besnakke ind i Frems da stagnerede fodbold-forretning, der skreg på nyt blod og frisk arbejdskapital.

I dag hviler Frem på en af dansk foreningslivs mest tætmaskede, intime og driftige erhvervsklubber med p.t. 274 medlemmer, der hver især betaler et årligt kontingent på minimum 25.000 kr.

Det er dog ikke disse i alt otte-ni mio. kr., som alene bærer Frems overlevelseshåb i SAS Ligaen.

Det gør derimod det endnu blot skitserede, men betydelige økonomiske potentiale, der i særdeleshed ligger i BK Frem Erhvervs talrige bygge-, planlægnings- og entreprise-firmaer m.fl., som alle tripper utålmodigt efter at blive budt med til at modernisere Valbyparkens 36 tdr. land til et nyt spillevende - nåja, Costa del Valby.

Det er nærmere betegnet visionen om en Ørestads-pendant - en helt ny bydel etableret omkring Valby Idrætspark med multihal, nyt Superliga-stadion, svømmehal, idrætsefterskole, bowlingcenter, forretnings- og erhvervscentre, ja, sågar en splinter-nyanlagt Valby eller Kalvebod badestrand med videre - som siden 1999 har knyttet stadig tættere sponsor-bindinger til Boldklubben Frem A/S.

»Et rivende projekt«
»Det er ingen hemmelighed, at drivkraften hos adskillige af vores medlemmer til at investere penge i vores Superliga-ambitioner naturligvis ligger i en dag at blive medspillere i det store helhedsprojekt, som vi allerede sidste år præsenterede for Jens Kramer Mikkelsen, og som vi heldigvis fornemmer nyder stigende opbakning i borgerrepræsentation,« siger Filip West.

»Frems sponsorer betragter vores SAS Ligaklub og helt specielle sociale klubånd som løftestang for vores uhyre spændende masterplan for Valbyparken - et uhyre ambitiøst prospekt, som på mange leder og kanter forekommer langt mere central og oplagt end Ørestads-projektet ovre på den anden side af Kalvebod Rende.

Vi er inde i et rivende projekt, står midt i et foreløbig fem-seks år langt investeringsforløb, hvor vi har sat de nødvendige midler af til at nå vores mål - og såmænd også til at klare en tur ned i 1. division igen, om det skulle komme på tale.

Men selvfølgelig vil vi vældig gerne forsøge at holde vores fælles lokomotiv på skinner og undgå et forbigående driftstop,« tilføjer Frems formand.

Hans bestyrelse har siden sommer udvidet aktiekapitalen i Frem A/S med godt tre mio. kroner til nu ca. ni mio. kr. Oprykningen til SAS Ligaen har øget Valby-klubbens omsætning fra fem til op imod 20 mio. kr.

Og selv om de yderste marginalkunder har været længere om at finde tilbage til Valby Idrætspark end forudset - Frem havde i efteråret et tilskuergennemsnit på 4.600, mod det forventede 5.000 - glæder Filip West sig over, at Frem tilbage i landets bedste fodboldrække - og trods en kostbar fyring i efteråret af Ole Mørch og ditto nyansættelse af Ebbe Skovdahl - har klaret at få sin endnu unge fodboldforretning til at løbe rundt i nul.

Har hvad der skal til
Det samlede 2003-underskud, der først offentliggøres til sommer, stammer fra det første halvår, hvor Frem satte alle sejl til for omsider at opnå sit så hårdt tilkæmpede Superliga-comeback.

»Jeg synes, at jeg har mærket en mindre trend til at betragte Frem som en skrantende fodboldklub. Enhver er selvfølgelig velkommen til at stikke næsen ned i vores regnskabstal, men de siger altså ikke alt om os.

Jeg begyndte i 1999 arbejdet med at bringe Frem det sidste stykke op sammen med Andreas Birk Broch, og senere også hans to brødre fra Støvsugerbanden,« siger Filip West.

»I dag sidder vi nu 12 ildsjæle - et dusin snusfornuftige virksomheder - omkring bordet i Frem A/S og holder konstant fingeren tæt på pulsen, så vi hele tiden kan fornemme, hvorvidt der skulle være behov for at understøtte Ebbe Skovdahls sportslige kurs yderligere.

Vi råder over de midler, der skal bruges, men overordnet skal hemmeligheden bag Frems opstigning tilbage til dansk fodbolds elite findes i den uhyre arbejdende bestyrelse, som siden 1999 nærmest time for time har fulgt alle bevægelserne i og omkring klubben.

Frem har alle dage været en klub, som man brænder for langt inde under huden - på alle niveauer lige fra pusling til direktør,« fastslår Filip West.

Frems formand antyder i øvrigt, at der inden for kort tid ventes nye sponsormæssige tiltag på banen til Frem - og hvem ved: Costa del Valby?