Det bliver ti år i alt med Morten Olsen som landstræner. Manden, der blev 'født til at være dansk landstræner', og som hele sit liv drømte om dette job.

Med den flotte kvalifikation til VM i Sydafrika næste sommer kan boet gøres op – Olsen kvalificerede Danmark til tre slutrunder ud af fem mulige. For anden gang skal Danmark til VM ud af Olsens i alt tre forsøg.

Det er flot i en epoke, hvor vi hverken har haft Laudrup’per eller Schmeichel’er og ikke ligefrem de typer, der får taxachauffører i Buenos Aires, Nairobi og Ljubljana til at sige 'Ah Dinamarca, Poulsen! Jacobsen! Y Le Grande Larsen!'

Det er dygtige arbejdsmænd blandet med få klassespillere.

Det er svært at sige, om det er tidsånden med den kritiske, individualistiske tilgang til verden – kendt fra klubfodbolden, hvor fans holder med, men også holder på retten til at være kritisk – der gør, at kærligheden mellem folket og Olsens hold ikke altid har været betingelsesløs.

Eller om det skyldes, at holdet under den alvorsfulde landsfader-figur ikke altid har ramt den høje overligger, man sigtede efter. Men det har været det tiår i moderne landsholdsfodbold (regnet fra Sepp Pionteks start i 1979), hvor folket har været mest kritisk.

Nu kan vi se, at en del af dommen har været uretfærdig. Vi kan se, hvor svært det er. Danmark har ret beset denne gang været sindssygt heldig. Vi har spillemæssigt – hvis vi skal være brutalt ærlige – intet at gøre ved et VM ud fra den æstetiske betragtning, som Morten Olsen ofte selv anlægger. Men vi har ånden og viljen. Lidt den samme ånd, som vi så i 1992.

Og nu står dommen over Olsens første fire år og blinker lidt underligt. Han fik Danmark til VM i 2002 og EM i 2004. To successer ud af to mulige. Og begge gange gik Danmark endda videre fra gruppespillet og var blandt verdens 16 bedste hold. Alligevel var kærligheden ikke ubetinget. Olsen Banden var ikke rigtige helte i folkets øjne.

Kærligheden er der nu. Men den er ikke euforisk. Mange kan se, at Danmark blev spillet ud af banen hjemme mod Portugal. De kan se, at Sverige over to kampe havde fortjent mindst et point. Men de kan forhåbentlig også se et ukueligt hold, der ikke har tabt, og som går på vandet selv i modgang.

Derfor bør vi danskere nok åbne lidt mere op over for Olsens bande. Det kan godt være, at man skal have navne som Jon Dahl og Martin Jørgensen på vægten frem mod VM.

De er som to af de oprindelige Olsen-spillere fra år 2000-starten dykket kraftigt, mens f.eks. Thomas Sørensen fra samme generation som den eneste holder og måske endda løfter sit niveau. Christian Poulsen kom til lidt senere, men viser alt det, Jørgensen og Tomasson burde.

Jakob Poulsen, Simon Kjær og selvfølgelig Nicklas Bendtner har vist, hvor meget der er at bygge på.

Vi glæder os til næste sommer. Vi vinder nok ikke VM, men det dufter lidt af 92.

Læs mere i Sporten