Det er mere end tvivlsomt, om den danske sprinter Tayeb Braikia nogensinde igen vil komme til start i et cykelløb.

Han har beskadiget en nerve, og den højre skuldermuskel fungerer ikke. Han arbejder stadig hårdt for at bevare grundformen med henblik på at komme til at køre løb for sit belgiske Lotto-mandskab, men kirurg Eilif Larsen fra Gildhøj-klinikken har meget svært ved at få øje på mulighederne for Braikia.

»Tayeb fungerer faktisk forbløffende godt, når man tænker på, at den muskel ikke duer. Han overrasker alle ved at kunne så meget, men han kan jo ikke køre professionelt cykelløb. Så man kommer desværre til at sige, at det er slut med det,« konkluderer Eilif Larsen.

Sprinteren var for otte måneder siden involveret i et særdeles grimt styrt under spurten ved 1. etape i Murcia Rundt i Spanien. Siden har han haft problemer med en nerve i den højre skulder, og han har i dag reelt ingen funktion i den store skuldermuskel. Tayeb Braikia blev efter styrtet først syet sammen i Spanien og fik siden undersøgt nerven på Rigshospitalet.

»Da man undersøgte den, var den ikke i stykker. Og så plejer det at være sådan, at nerven ofte regenererer af sig selv og sender impulser ud til musklen, som på nuværende tidspunkt så småt burde være kommet i gang. Men den er blevet mindre og mindre, og når man har en muskel deroppe, der ikke fungerer, kan man ikke lave nogen løft eller træk.

Og den kommer formentlig ikke i gang. Det er som en ledning, hvor hylsteret holder, mens fibrene indeni går i stykker. Og man kan ikke gøre noget ved det, for man har ikke nogen muligheder for at finde ud af, hvor det er sket,« forklarer Eilif Larsen, som uden held har kontaktet en lang række specialister inden for neurokirurgien for at få input til, hvordan han skulle hjælpe cykelrytteren.

Tayeb Braikia nægter at opgive håbet om at vende tilbage, selv om det synes spinkelt. Foreløbig er den 27-årige rytter på kontrakt endnu et år hos det belgiske Lotto-hold, som stadig betaler hans løn, selv om han ikke kommer til at køre et eneste løb i næste sæson. Og han planlægger da også at cykle med, når Lotto-mandskabet til december begynder næste sæson med en træningslejr i Sydspanien.

»Så længe jeg kan holde gejsten til at træne, har jeg et tilbud fra Lotto, der gælder hele næste år. Der giver jeg det så chancen, men hvis vi så når hen til efteråret, uden at have kørt et eneste løb, kan jeg heller ikke i min vildeste fantasi tro på en ny kontrakt.

Jeg ved godt, at jo længere tid, der går, des mindre er muligheden for, at nerven kommer sig af sig selv. Sandsynligheden er ikke så stor, men muligheden er der. Og jeg håber stadigvæk på, at den enten kommer sig, eller at Eilif kommer og siger, at de har fundet en eller anden mulighed for at gøre noget ved den,« lyder sprinterens indædte håb.

Men hvis Braikia ender med at opgive kampen, har han stadig udsigt til at sikre sig selv økonomisk. Med en forsikring har han garderet sig mod den situation, han er havnet i.

»Et år efter skaden er sket skal mit forsikringsselskab vurdere min situation. Selv om det er dyrt at forsikre sig indenfor en farlig idræt som cykling, har jeg altid forsikret mig. Men jeg ville da hellere kunne køre fem år endnu og så undvære de penge. Jeg vil ikke ud med, hvor mange penge det drejer sig om, men det er da nok til, at jeg kan komme videre med en eller anden karriere.«

Tayeb Braikia begyndte som professionel hos det hedengangne Team Acceptcard i 1998. To år senere skiftede han til Linda McCartney-holdet, hvor han kørte, indtil holdet gik konkurs i starten af sidste år. I stedet sikrede han sig en kontrakt med Lotto-holdet, hvor han nåede at sikre sig en sejr i Clasica Almeria, få dage inden det skæbnesvangre styrt i Murcia Rundt. Derudover har Braikia også kørt en lang række seksdagesløb sammen med blandt andet Jacob Piil og Jimmi Madsen. Sidstnævnte og han vandt sammen løbet i Forum i 1999.