Esbjerg og OB har fået fodboldens forår til at springe ud

Hvem lukker munden på ham her? Spurgte B.T. før starten på forårets SAS Liga-sæson som spørgsmål til et billede af en københavnsk fodboldfan og overskriften »Bonderøve«.

Spørgsmålet var møntet på fodboldens provins og det efterhånden obligatoriske slagsmål mellem Brøndby og FC København om mesterskabet.

Svaret er ved at komme, og det er positivt. Ikke at munden og de gyldne forhåbninger er lukket hos de to store klubber fra hovedstadsområdet, men især OB og Esbjerg har svaret kraftigt på spørgsmålet.

Esbjerg fører SAS Ligaen og byder i dag på den første af flere guldkampe, når Brøndby gæster et stadion under ombygning.

OB er forårets hold og er endelig ved at forløse et potentiale, som er til mere end bare en fjerdeplads.

Og på længere sigt er der tegn på, at især AaB er på vej mod den udviklingen i forretningen, som klubbens store formue (68 mio.) vidner om. OB har trods enkelte udsving også lavet fornuftig forretning, mens Esbjerg synes på ganske stabil, snusfornuftig og perspektivrig kurs - hvilket B.T. faktisk gennem flere sæsoner har rost klubben for.

Faktisk er det kun AGF, der hænger og stadig ikke har andet end landets næststørste by og et prægtigt publikum at læne sig op ad. For helhedens skyld i fodboldens geografiske Danmark er der dog al mulig grund til at håbe på, at AGF får rettet den begrænset troværdige forretning op.

Indtil da kan vi glæde os over et forår, der i bedste fald bliver spækket med guldkampe lige frem til sidste runde 29. maj og affyringsrampen til EM. Esbjerg-Brøndby er den første og allerede på lørdag gælder det OB-Esbjerg. Hvis ingen af holdene knækker, kan det blive et historisk spændende forår.

Det er umådelig glædeligt, at det er de store byer, der etablerer sig i toppen. I Sverige er det gennemsnitlige tilskuertal over ti år gået fra 4.194 til 10.208 tilskuere i 2003, og det er de store byer, der trækker læsset.

Således har Malmö FF til 2004-sæsonen solgt 12.500 sæsonkort, mens tallene for AIK Stockholm er godt 9.000, Hammerby 8.800 og Helsingborg godt 4.000. Udviklingen i Danmark går samme vej, og her vil succes i Aalborg og især Århus være en kolossal løftestang.

Der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at FCK og Brøndby er på vej til ligefrem at blive vippet ned af tronen i SAS Ligaen, hvis man ser ud over den igangværende turnering og bedømmer klubberne på en fremtid, hvor sport og økonomi vægtes lige højt.

Men der er til gengæld mulighed for, at de ikke skal være helt alene deroppe. Og det kan alle parter - inklusive de to hovedstadsklubber - være glade for. Vi siger foreløbig tak til bonderøvene.