»Jeg elsker Dyrehaven. Eremitageløbet er mit favoritløb. Skoven, dyrene, udsigten over sletten og bakkerne vækker minder om Kenya og er en stor inspiration for mig.«

Ordene kommer fra en smilende og humørfyldt Sylvia Kiberenge.

Fire gange har hun vundet Eremitageløbet, og søndag 10. oktober står hun igen på startstregen for foden af bakken ved Fortunen, når den tidligere verdensstjerne på 800 meter Wilson Kipketer sender de mere end 10.000 løbere ud på de klassiske 13,3 kilometer i den 52. udgave af verdens ældste motionsløb.

Med sine 1,52 meter og 42 kilo fylder den 31-årige kenyanskfødte løber ikke meget i landskabet, men med et par løbesko på er hun en gigant og en gave til dansk atletik.

Sylvia Kiberenge kom til Køge som au pair for ni år siden og blev to år senere gift med den daværende formand for Køge Atletik Erling Worm, som også er hendes træner. De bor i dag i en stråtækt Morten Korch-idyl fra 1750 få kilometer fra Vallø Slot uden for Køge.

Hun er fra Luhya-stammen og opvokset i Afrikas største slumområde, Kibera i Nairobi. Sammen med sin mor og bror boede hun i en hytte bygget af mudder og med bliktag. Moderen var meget religiøs, arbejdede hos en præst og var kun hjemme om søndagen.

Som barn og ung var Sylvia Kiberenge ivrig fodboldspiller. Og med et stort smil tænker hun tilbage på sit livs første løb i Kibera, ti kilometer cross. Hun var 19 år og vandt løbet.

»Jeg havde ingen løbesko og løb i fodboldstøvler. Jeg har set en dokumentarfilm fra løbet. Jeg besvimede i målet. De bar mig væk.«

Sylvia Kiberenge elsker hyrdehunden Kojo, som er med på den daglige aftentur i de naturskønne landlige omgivelser.
Sylvia Kiberenge elsker hyrdehunden Kojo, som er med på den daglige aftentur i de naturskønne landlige omgivelser. Foto: Privatfoto
Vis mere

Hendes talent gik ikke ubemærket hen, og vejen ud af slummen gik over ungdomsprojektet Running Relations, en camp i Ngong tæt på Karen Blixens gamle kaffefarm.

Her blev hun trænet af William Morwabe, som blev et kendt navn i danske løb som tredobbelt vinder af både B.T. Halvmarathon – i dag Den Grønne Halvmarathon – og Etape Bornholm og vinder af Copenhagen Marathon.

Erling Worm havde flere gange været i Kenya med danske løbere, blandt andet OL-maratonløberen og den seksdobbelte E-løbsvinder Abdi Ulad, og haft kenyanske løbere med til Danmark. I Ngong mødte han Sylvia Kiberenge og skaffede hende pladsen som au pair.

Først i Danmark begyndte hun at træne seriøst og målrettet, og på en uge ligger træningsmængden i snit på 200 kilometer fordelt på to træningspas om dagen.

»Vi går i seng klokken halv ni og står op klokken fem. Sylvia løber om morgenen mellem 18 og 24 kilometer, og når hun kommer hjem fra sine studier, løber hun 8-15 kilometer. Her er jeg og Koko, en border collie, verdens klogeste hund, også med. Vi er privilegeret af de naturskønne omgivelser her ude på landet,« siger Erling Worm.

Sylvia Kiberenge viste sin internationale klasse, da hun i lørdags for sjette gang vandt et af Nordens mest prestigefulde crossløb, det svenske Lidingöloppet, og scorede en førstepræmie på 30.000 svenske kroner for de 30 kilometer i det kuperede terræn. I Eremitageløbet er præmierne for mænd og kvinder på 7.000 kroner, 4.000 kroner og 2.000 kroner for henholdsvis første-, anden- og tredjepladsen.

Hendes personlige rekorder er imponerende: 2.29.09 på maraton, 1.10.42 på halvmaraton og 32.29 på 10 kilometer.

Sylvia Kiberenge taler flydende dansk, er engageret i samfundet og elsker at tale med mange mennesker. Hun læser til pædagog og glæder sig til den dag, hun har opfyldt alle betingelser for at blive dansk statsborger.

»Hvis jeg ikke var kommet til Danmark, ville mit liv have været meget anderledes. Jeg føler mig som dansker og håber også, at folk vil se på mig som dansker,« siger hun.

»Løb betyder meget for mig. Det er en vigtig del af min identitet. Jeg glæder mig til Eremitageløbet, som er det eneste løb, jeg løber i Danmark i år. Det boost, man får af de medlevende tilskuere på den sidste bakke, glemmer man aldrig.«

For første gang siden 2016 møder hun E-løbets rekordholder, Anna Emilie Møller, som for fem år siden vandt i 43.45 og ikke har været med i Dyrehaven siden.

Opgøret mellem OL-løberen Anna Emilie Møller og vinderen i 2015, 2017, 2018 og 2019, Sylvia Kiberenge, kan blive en af de senere års største og mest medrivende E-løbsdueller.

I et hårdt tempoløb uden alt for mange taktiske overvejelser og med vejrguderne med os kan vi få en ny, forrygende rekord.

Efterårets store motionsfestival i nationalskoven nærmer sig de 11.000 tilmeldte.

Du kan læse mere om traditionernes løb og tilmelde dig på www.elob.dk. Snyd ikke dig selv for en af årets store oplevelser.