Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

»Jeg kommer ikke til at tale om basketball. Der er ikke sket noget med vores hold de sidste seks timer.«

Steve Kerr var dybt berørt. Det var tydeligt, allerede inden han begyndte at tale.

For inden han havde sat sig i stolen og skulle svare på journalisters spørgsmål, havde han fået meldingen om den frygtelige tragedie, der havde udspillet sig i Texas.

På det tidspunkt havde 14 børn – nu er det 19 samt to voksne – mistet livet i et voldsomt skoleskyderi på Robb Elementary School i Uvalde.

»Spørgsmål omkring basketball er ligegyldige. Børn er blevet dræbt 400 mil (cirka 644 kilometer, red.) herfra. Og en lærer. De sidste ti dage har vi haft ældre sorte mennesker, der er blevet dræbt i et supermarked i Buffalo, asiatiske kirkegængere er blevet dræbt i det sydlige Californien, og nu har vi børn, der er blevet dræbt i skolen. Hvornår gør vi noget?« lød det fra Golden State Warriors-træneren, der ikke kunne holde tårerne tilbage, slog i bordet og hævede stemmen.

»Jeg er så træt af at sætte mig her og skulle give kondolencer til de knuste familier derude. Jeg er trætte af de øjeblikke af stilhed,« lød det fra træneren, der ikke efterlod nogen tvivl.

Han var vred. Knust. Og han havde et klart budskab til de amerikanske politikere. Videoklippet kan ses i bunden af artiklen.

»Det er nok. Der er 50 senatorer lige nu, der nægter at stemme for H. R. 8, som er en regel om et baggrundstjek. Der er en grund til, de ikke vil stemme om det. For at fastholde magten,« sagde Steve Kerr, hvis far, universitetsprofessoren Malcolm H. Kerr, blev skudt uden for sit kontor i 1984.

Politiet foran den mistænktes bopæl.
Politiet foran den mistænktes bopæl. Foto: Jordan Vonderhaar
Vis mere

»Så jeg spørger jer allesammen, der nægter at gøre noget ved volden og skyderierne i skolen og i supermarkederne … jeg spørger jer: 'Vil I sætte jeres egen lyst til magt over vores børns liv og vores ældre kirkegængere? For det ser sådan ud. Det er det, I gør hver uge. Jeg har fået nok,« lød det fra den rasende træner.

Han havde en opgave bagefter. At gennemføre en kamp med sit hold. Men det var på ingen måde det vigtigste for Steve Kerr, hvis budskab er blevet delt flittigt på eksempelvis Twitter allerede.

»Vi kommer til at spille i aften, men jeg vil have alle, der lytter til det her, til at tænke på jeres egne børn, børnebørn, forældre eller søskende … hvordan ville I have det, hvis det skete for jer? Vi kan ikke være stille omkring det her,« sagde han og fortsatte:

»Vi kan ikke sidde her og læse om det og så bare holde et minuts stilhed og så heppe på vores hold. Vi skal spille basketball, mens 50 senatorer i Washington holder os som gidsler. 90 procent af amerikanerne uanset politisk baggrund vil have et baggrundstjek.«

»Men vi bliver holdt som gidsler af 50 senatorer, der ikke engang vil lade os stemme. De vil ikke lade os stemme, fordi de vil holde fast i deres egen magt. Det er ynkeligt, og jeg har fået nok,« tordnede han, inden han rejste sig brat og stormede væk.

Den hovedmistænkte er en 18-årig ung mand, der er blevet skudt og dræbt af politiet.

Han skulle angivelig først have skudt sin bedstemor, inden han bevægede sig mod skolen, der underviser elever i 2., 3. og 4. klasse – omkring klokken 11.32 lokal tid tirsdag.

Masseskyderiet er ifølge AP det dødeligste i USA i en folkeskole, siden en gerningsmand dræbte 20 børn og seks voksne ved Sandy Hook Elementary i Newtown, Connecticut, for snart et årti siden.