Succesklubben i superligaen, FC Midtjylland, bæres på stærke jyske vinger gennem fusion og oprykning til en topplacering i den bedste professionelle række. Men nu er følelserne i kog.

Oprykkerne fra heden trues af et stadion-problem, der kalder på stærke følelser og hæmmes af forskellige interesser.

I fusions-aftalen mellem Ikast fS og Herning Fremad ligger en plan om et nyt fodboldstadion i Hammerum midt imellem de to byer.

Men for to uger siden sprang bomben på heden, da Messecenter Herning kom med en plan om en Super-Arena med fodboldstadion, sports- og udstillingshal, golfbane, hotel, biograf, indkøbscenter og meget mere.

Og beliggenheden? På messejord i Herning!

Ikast-lejren er sat under pres. De stolte fodboldtraditioner i byen er truet. Kampene siden oprykningen er foregået på Ikast Stadion, men til foråret rykker FC Midtjylland ind på Herning Stadion.

Alle venter på et nyt stadion, men der er klar uenighed om, hvor det skal bygges.

Det kan give splittelse i klubben.

Problemet berører også det sportslige arbejde. Træner Ove Pedersen siger:

"Vi skal have løst problemet meget hurtigt. Klubben kan ikke overleve uden et nyt stadion. Så kan vi lige så godt opløse FC Midtjylland og gå tilbage til de to klubber, Ikast og Herning."

FC Midtjyllands ledelse arbejder med sit eget stadion-projekt, altså i Hammerum. Direktør i FCM, Jens Ørgaard:

"Herning-planen kom som et lyn fra en klar himmel. Det har vist sig, at der er utrolig mange meninger, og jeg mærker tydeligt, at der er endnu flere følelser med i spørgsmålet.

Vi ser med interesse på den nye plan, mens vi arbejder med projektet i Hammerum.

Sidst i november kommer vi med en tilkendegivelse og en plan for fremtiden. Det er et utrolig vigtigt spørgsmål for klubben," siger Jens Ørgaard.

Spillerne i FC Midtjylland er forsynet med mundkurve af klubledelsen. De må ikke udtale sig om stadionplanerne.

Så følsomt er det.

Herning og Ikast er nabobyer med kun 12 km imellem sig, men der er en verden til forskel på ånden, mentaliteten, kulturen og især sportslivet.

Lille Ikast er stærkere end store Herning i fodbold og håndbold, men Herning er eneherskende i ishockey.

Ikast-lejren frygter, at det hele ender i Herning, og det vil koste mange rynker og måske også et par mavesår i Ikast-området.

Direktør Georg Sørensen fra Messecentret ved godt, at der aldrig kan opnåes fuld enighed.

"FC Midtjylland skal have ro. Det er krævende at sætte sig ind i planerne. Om en måneds tid kan vi se nærmere på sagen.

Jeg har to gange været på Ikast Stadion, siden planen kom frem, og jeg har mærket, at mange har accepteret ideens omfang," siger Georg Sørensen.

Økonomien spiller altid førsteviolin. Eller næsten altid.

FC Midtjylland kan få problemer med at finansiere et Hammerum-stadion. Også, fordi ledelserne fra de to kommuner har svært ved at finde fodslag.

Messe-planen kan måske finansieres uden særlige ofre fra FCM. Men Herning Kommune ejer aktier i Messecentret, og det behager selvsagt ikke Ikast-folkene.

Om planerne siger FCM-formanden Johnny Rune, tidligere Ikast:

"Jeg får dagligt reaktioner fra folk, der har en mening om stadionplanerne. Det er en sag, vi skal behandle med varsomhed, og vi skal tage hensyn til mange mennesker.

Inden december skal vi vælge mellem de to projekter. Det er også et valg mellem hjertet og økonomien. Man kan måske også sige, at det drejer sig om visioner contra folkelighed.

Og vi har faktisk travlt lige nu, for vi vil gerne træffe den rigtige beslutning," siger Johnny Rune.