Cykelstjernen Primoz Roglic droppede skihop for at teste talentet på en cykel. Det var enormt og sikrede ham søndag sejren i Vuelta a España.

Da etapeløbet Giro d'Italia i 2013 kom tæt på grænsen til Slovenien, stod 23-årige Primoz Roglic i vejkanten som tilskuer.

I det løb var det bjergryttere som Vincenzo Nibali, Cadel Evans og Rigoberto Urán, der kæmpede om sejren.

Roglic havde selv afsluttet en karriere som skihopper to år forinden og var først lige gået i gang med sine første løb som cykelrytter på kontinentalniveau.

Spol så tiden godt seks år frem, og Primoz Roglic står som den første slovenske grand tour-vinder i historien med søndagens triumf i Vuelta a España.

En enestående præstation af den 29-årige slovener, der mødte frem til det spanske etapeløb som en af de store favoritter. Han sluttede som nummer fire i sidste års Tour de France og som nummer tre i årets Giro d'Italia.

Roglic har imponeret hele cykelverdenen, siden han skiftede skiene ud med pedalerne. Også holdkammeraten Jonas Vingegaard, der skiftede til Roglics hold, Jumbo-Visma, før 2019-sæsonen.

- Han er et unikum. Han er fuldstændig vanvittig god, lød det fra Vingegaard i foråret.

- Man kan ikke mærke på ham, at han ikke har kørt cykelløb i så mange år. Jeg tror, det er, fordi han har et talent for at cykle.

- Når vi kører intervaller, er han bare bedre end os andre. Der kører han fra os, og så har vi ikke en chance, forklarede den danske holdkammerat, som ikke var med i årets Vuelta.

Han var til gengæld en del af Jumbo-Visma-holdet, da Roglic tidligere på året sikrede den samlede triumf i Romandiet Rundt.

Sloveneren har generelt været forrygende kørende i 2019, hvor han også er endt øverst på podiet i Tirreno-Adriatico og UAE Tour.

Ifølge Jonas Vingegaard er Roglic utrolig vellidt på holdet. Selv om sloveneren er kommet sent ind i cykelsporten, har han travlt med at lære fra sig og dirigere holdkammeraterne.

- Roglic er en god kaptajn, og han prøver at lære os en masse. Han fortæller os, hvad vi kan gøre bedre, og prøver på at hjælpe os.

- I løbene er han meget rolig. Selvfølgelig er han koncentreret, men han er også meget rolig. Han siger, hvad han vil. Hvis han vil længere frem eller have en flaske, har Vingegaard fortalt.

Hans ro viste han også i årets Vuelta. På 19. etape blev han fanget i et styrt, og Movistar udnyttede situationen til at sætte et angreb ind i front af feltet stik mod sportens uskrevne regler.

Mens ryttere fra mange sider havde travlt med at lange ud efter Movistar for sådan et angreb på førende Roglic, afstod han selv fra at deltage i virakken.

Blandingen af fornuft og unik fysik er farlig for konkurrenterne. Han farer ikke op eller forivrer sig, fordi rivaler presser ham eller bruger ufine metoder.

Han rettede fokus på 20. etape, som var den sidste, hvor han kunne udfordres, og han forsvarede sin førertrøje uden større besvær.

Han vandt aldrig firebakketurneringen flyvende på ski, men efter flyvende kørsel over de spanske bjergtoppe står han nu med karrierens foreløbigt største triumf. Vundet på sent opdaget talent.

Som den danske Trek-sportsdirektør Kim Andersen har sagt:

- Han er et naturtalent. Jeg kunne forestille mig, at uanset hvad han laver, så vil han være god til det.

/ritzau/