Det lignede begyndelsen på en glorværdig OL-karriere, da René Holten Poulsen som bare 19-årig plukkede en sølvmedalje ved legene i Beijing i 2008.

Men den næsten fanatiske jagt på guldet har siden ført til skuffelse og uheld, og i år blev nedturen monumental. René Holten Poulsen lykkedes ikke med at kvalificere sig til Tokyo-legene.

»Jeg er skuffet og ked af det over, at jeg ikke kommer med til OL, men der en masse ting, som er gået op for mig i forbindelse med alt det mentale, jeg har kæmpet med,« siger René Holten Poulsen ærligt.

Han har længe sloges med det, han beskriver som et mentalt traume. Noget, der nu er kommet styr på – men desværre for sent.

René Holten Poulsen ved Team Danmarks rocenter.
René Holten Poulsen ved Team Danmarks rocenter. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

Muskelmaskinen fra Falster missede OL-kvalifikationen i Rusland, men fandt samtidig mening i nederlaget.

»Jeg har skullet bevise noget over for mig selv. Slå det her mentale traume, før jeg har kunnet se de andre ting, som jeg skulle have gjort anderledes. Det er første gang, at jeg har kunnet det. Det er lidt sent, at jeg har opdaget det, men sådan er det.«

Traumet, som René Holten har døjet med, har været en længere nedadgående ond spiral. Dårlige resultater, stort pres, stress og bekymringer. Ting, der har lagt låg på det gigantiske potentiale.

De største problemer oplevede René Holten Poulsen efter OL i 2016, hvor han kom til legene i Brasilien som den HELT store favorit.

Han måtte forlade Rio uden metal i bagagen. Sygdom, tordenvejr og deraf nærmest umulige forhold i finalen, hvor hans bane var fyldt med søgræs og blade. Det ultimative antiklimaks.

Sidste år røg René Holten Poulsen ind i endnu en nedtur, efter et uheld i VM-finalen med stor sandsynlighed kostede ham karrierens fjerde VM-titel. I stedet måtte han nøjes med sølv.

»Jeg stoppede midt i et løb, da det minder mig om oplevelsen fra OL i 2016. At jeg er i mit livs bedste form og leverede dårligere resultater end nogensinde før,« siger René Holten Poulsen og fortsætter:

Den danske kajakroer René Holten Poulsen.
Den danske kajakroer René Holten Poulsen. Foto: Thomas Freitag
Vis mere

»Det hårde mentale, jeg har kæmpet med, det har jeg bearbejdet rigtig godt, og det – synes jeg – kom meget godt til udtryk her på det seneste.«

Om René Holten Poulsen forsøger at komme med til det næste OL, er uvist. For René Holten Poulsen er OL en stor størrelse, men også en underlig størrelse.

»Jeg vil det sindssygt gerne, men jeg er også bare sådan, at man kan være en af verdens bedste, og så er man bare ikke med, fordi man skal præstere hele tiden. Der er ikke nogen verdensrangliste for os – der er hele tiden stævner. Det er for eksempel ikke ligesom den gode Viktor Axelsen i badminton, der samler point og kvalificerer sig.«

I alt er det blevet til OL-sølv, tre VM-guld og seks EM-guld for Poulsen. Og gigantiske 56 DM-guldmedaljer. Den fineste guldmedalje i samlingen mangler dog stadig.

Foto: Szilard Koszticsak
Vis mere

Hvis den skal i hus, kræver det ifølge René Holten Poulsen, at endnu større støtte fra Team Danmark bliver sat i søen.

»I 2013 startede de et dameprojekt med et langt dårligere udgangspunkt end herrernes, og der har været meget fokus på dameholdet sidenhen. De har klaret sig godt,« siger han og fortsætter:

»Hvis det samme fokus sker for herrerne, synes jeg, at det vil være sindssygt fedt at komme af sted til OL. Men hvis det bliver sådan noget med, at vi skal trække det op af hatten selv og ikke får den opmærksomhed, det fortjener, så er jeg ikke så sikker på, om jeg synes, at det er så fedt at tage med.«

I øjeblikket er René Holten Poulsen tilbage i Danmark efter et EM i Polen, hvor det ikke blev til medaljer. Han har nu fri, før han skal til VM for første gang siden 2019.

»Jeg glæder mig til det. Jeg skal prøve at få rettet op på det sidste,« lyder det optimistisk.

»Jeg er positiv efter EM i Polen. De sidste ting er på plads. Så der skal nok være en masse at hente for mig.«