Om onsdagen kan man køre hele vejen op til det ikoniske Eremitageslot, tegnet af arkitekten Lauritz de Thurah for kong Christian 6 i 1734-36. Det ligger for enden af den godt én kilometer lange asfalterede vej fra Hjortekærporten, én af de 15 porte til Jægersborg Dyrehave.

Her mødtes to eremitageløbsveteraner, Enver Hansen og Jimmy Bøjgaard, og debutanten Morten Green, som får sin ilddåb i det 50. Eremitageløb søndag 7. oktober.

»Jeg håber, du nød bilturen. Næste gang, du kommer den her vej, bliver det noget helt andet,« lyder det med et grin fra den rutinerede E-løber, Jimmy Bøjgaard, til den nybagte motionist Morten Green.

Spilleren med landskamprekorden i ishockey med 316 kampe med løven på brystet og 19 VM-turneringer i træk har aldrig løbet længere end seks-otte kilometer i ét stræk under sommertræningen, hvor det handler om styrketræning og intervaller. Og når han løber ind gennem Hjortekærporten og kan se slottet i det fjerne, er der over fire kilometer tilbage af E-løbets klassiske 13,3 kilometer til målet ved Fortunen.

»Jeg er i ukendt land i Eremitageløbet. Jeg har for mange år siden været til Hubertusjagt, men har vistnok aldrig været helt oppe ved slottet før. Jeg skal ud på et par tikilometer-løb de kommende uger, men selve Eremitageløbsstrækningen vil jeg have til gode til selve dagen,« siger Morten Green.

Sådan husker de fleste Morten Green, der spillede 316 landskampe og 19 VM-turneringer. Men han kan også løbe uden skøjter og skal i år være med i Eremitageløbet for første gang.
Sådan husker de fleste Morten Green, der spillede 316 landskampe og 19 VM-turneringer. Men han kan også løbe uden skøjter og skal i år være med i Eremitageløbet for første gang. Foto: Jan Korsgaard
Vis mere

Han stoppede som 37-årig sin gyldne ishockeykarriere i foråret i barndomsklubben Rungsted efter 16 sæsoner i Sverige og Tyskland og har taget hul på et nyt kapitel i karrieren som spilleragent og rådgiver. Han skal nu hjælpe den næste generation.

Også Morten Greens to træningsmakkere denne onsdag er dybt involveret i ishockey. VM-bossen og DIUs tidligere direktør Enver Hansen, 61, var chefen for det succesrige VM-arrangement i Royal Arena og Boxen, og Jimmy Bøjgaard, 43, er studievært og TV 2’s kendte ishockeystemme.

Jimmy Bøjgaard er desuden en af Eremitageløbets ambassadører og glad og stolt over at være forbundet med motion og sund livsstil.

»Jeg elsker Eremitageløbet. Det oser af historie og er de mest fantastiske 13 kilometer i Danmark. Du får ikke en smukkere og mere spændende scene til et motionsløb end her i dyrenes skov. Har man været med bare én gang, får man Eremitageløbet i blodet. Morten har noget at glæde sig til. Men er han ikke i nogenlunde træning, kommer regningen. Jeg taler af erfaring. Det er en hård rute, som man skal have respekt for. Men det er altid en fed oplevelse,« siger Jimmy Bøjgaard.

»Ét løb glemmer jeg aldrig. 40 års jubilæet. Regnen piskede ned, stierne var mudrede, og det var iskoldt og blæsende. Men i målet var alle glade og stolte. Ikke mindst jubilarerne i de gule trøjer. Fantastisk, at 23 nu er klar til 50 års jubilæet.«

Enver Hansen træner med Hjerteforeningens Motionsklub i Dyrehaven to-tre gange om ugen. Han har en personlig rekord på 1.09, men den slår han ikke i år.

»På grund af travlheden op til og under VM løb jeg ikke i over en måned. Der er meget at indhente,« erkender han.

»Jeg kender Dyrehaven fra talrige træningsture og nyder naturoplevelsen i skoven. Træningen giver energi og et dejligt velvære. Og stemningen i Dyrehaven under Eremitageløbet er noget helt specielt. Jeg glæder mig hvert år. Måske lyder 13,3 kilometer ikke af så meget, men det er et krævende løb.«

Der er lagt op til en forrygende jubilæumsfest i Dyrehaven 7. oktober. Læs mere og tilmeld dig det 50. Eremitageløb på elob.dk. I startpakken er inkluderet en stor og unik jubilæumsmedalje og en jubilæumstrøje.