Mere end 500 tidligere og nuværende amerikanske gymnaster.

Så mange er stået frem og har fortalt, at de i deres tid i gymnastikverdenen var ofre for overgreb. Overgreb, der blev begået af en mand, de ellers skulle kunne stole på.

Larry Nassar, der i mange år var læge for det amerikanske gymnastikforbud. Navne som Simone Biles, Lindsey Lemke og McKayla Maroney stod frem og delte deres barske historier, og nu er der nyt i sagen, der allerede har kostet den nu tidligere læge fængsel på livstid.

For USA Gymnastics er sammen med dem der repræsenterer ofrene kommet frem til et forlig. Det lyder på 425 millioner dollar svarende til 2,66 milliarder danske kroner. Det skriver CNBC. Men sagen slutter bestemt ikke her.

Larry Nassar under retssagen.
Larry Nassar under retssagen. Foto: RENA LAVERTY
Vis mere

Ofrene skal nu beslutte – hver og en – om det er en aftale, de ønsker at være med i, eller om de i stedet vil gå rettens vej alene i jagten på erstatning i sagen, der skabte overskrifter verden over.

»De har godkendt beløbets størrelse, og de har godkendt, at det er denne aftale, der er blevet lavet. Men er de begejstrede omkring det? Absolut ikke,« lyder det fra advokaten John C. Manley.

Hans firma repræsenterer mere end 200 af Larry Nassars ofre, og noget af det atleterne mangler er, at der skal ske markante ændringer i det amerikanske forbund, som skal sikre, at noget lignende på ingen måde kommer til at ske igen.

Tidligere er ofrene blevet tilbudt 215 millioner, svarende til 1,3 milliarder kroner, men det blev afslået prompte.

Ofrene trådte frem en efter en og fortalte, hvad Larry Nassar havde gjort ved dem.
Ofrene trådte frem en efter en og fortalte, hvad Larry Nassar havde gjort ved dem. Foto: BRENDAN MCDERMID
Vis mere

Larry Nassar blev fængslet i 2018, og siden da har ofrene – og deres advokater – gået efter at få erstatning, efter de i retten en efter en gik til talerstolen.

Her fortalte de, hvordan den tidligere læge havde krænket og misbrugt dem, og siden da har sagen kørt for fuld skrue.

Også den tidligere OL-landstræner John Geddert var involveret i sagen.

Han var en af dem, der som træner på det amerikanske OL-gymnastiklandshold arbejdede tæt sammen med Larry Nassar, og tilbage i februar blev Geddert meddelt, at han blev sigtet for 24 forskellige forhold – 20 af dem omhandlede trafficking, to handlede om seksuelle overgreb og den sidste omhandlede at lyve for politiet.

John Geddert var træner for det amerikanske hold. Han blev fundet død i februar i år.
John Geddert var træner for det amerikanske hold. Han blev fundet død i februar i år. Foto: -
Vis mere

Det skete, efter en advokat fra Michigan fortalte, at John Geddert godt vidste, hvad Larry Nassar gjorde ved de unge piger, men at han løj om det, da politiet afhørte ham i 2016. Derfor blev der i februar 2018 iværksat en undersøgelse med Geddert i centrum.

»Sikke en god bedste ven John var for Larry, han gav ham en hel verden, hvor han så nemt kunne misbruge. I to har virkelig en sjov definition af venskab. Du, John Geddert, fortjener også at sidde bag tremmer ved siden af Larry,« sagde Lindsey Lemke dengang sagde for alvor rullede.

I februar i år aftalte Geddert med politiet, at han ville komme med en tilståelse.

Han mødte dog aldrig op for at melde sig selv som aftalt, for tre timer efter et pressemøde hvor det kom frem, at han ville blive sigtet i sagen, blev han fundet død.