Lyt til artiklen

Ruslands invasion af Ukraine er ingen ny udvikling.

Men det er den kamp, der nu foregår i sportens verden, hvor flere lande har taget opgøret mod russisk deltagelse i turneringer på tværs af sportsgrene.

Ét af de lande, der tager afstand, er Norge, hvor det norske basketballforbund NBBF trækker en streg i sandet.

Forbundet oplyser, at man trækker alle norske deltagere ud af et arrangement, som FIBA, det internationale basketballforbund, står for.

Årsagen?

De har givet grønt lys til, at russiske og hviderussiske deltagere kan være med i flere arrangementer.

»Vi ville ikke dele rum med disse lande, før de står for noget andet, end de gør i dag,« lyder det klart fra den norske forbundspræsident, Jan Hendrik Parmann.

Sammen med otte andre lande, de nordiske, de baltiske og Polen, er man gået sammen om en udtalelse.

Man frygter, at det er det første skridt mod at liste russiske og hviderussiske landshold og klubhold tilbage i turneringerne, efter de blev udelukket ved invasionens start i februar 2022.

»Vi frygter, at det er en måde at snige dem ind, når FIBA inviterer russiske og hviderussiske deltagere til arrangementer. Vi ser meget alvorligt på, at de er inde i varmen. Hvis vi kommer i en situation, hvor de også tager russiske og hviderussiske hold med, vil vi og de andre nationer trække vores hold fra deltagelse,« lyder den konkrete trussel fra Norge, der stadig afventer svar fra FIBA.

Samme opgør foregår også i øjeblikket på olympisk niveau, hvor 30 lande – heriblandt Danmark – er gået sammen for at forhindre, at russiske atleter kan stille op under neutralt flag ved OL næste år i Paris.