Den amerikanske basketballspiller Brittney Griner er blevet løsladt fra russisk varetægt.

Det skriver flere medier herunder CNN.

WNBA-stjernen er blevet løsladt i et fangebytte med den dømte russiske våbenhandler Viktor Bout.

Griner – som i årevis havde spillet for et russisk kvindebasketballhold – har været tilbageholdt siden februar, da hun blev anholdt for narkotikasmugling i en lufthavn i Moskva.

Foto: EVGENIA NOVOZHENINA
Vis mere

På trods af hendes vidneudsagn om, at hun utilsigtet havde pakket den cannabisolie, der blev fundet i hendes bagage, blev hun i begyndelsen af ​​august idømt ni års fængsel og blev flyttet til et andet fængsel i midten af ​​november efter at have tabt sin appel.

Bout med tilnavnet 'Dødens købmand' er en tidligere sovjetisk militærofficer, der afsoner en 25-årig fængselsdom i Illinois i USA. Han er anklaget for at have sammensværget om at dræbe amerikanere samt for at erhverve og eksportere antiluftskyts-missiler og for at yde materiel støtte til en terrororganisation.

CNN skriver, at Brittney Griner er i amerikanske embedsmænds varetægt. Hendes familie har også fået besked om løsladelsen.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, har også reageret på Griners løsladelse.

Våbensmugler Viktor Bout er overdraget til Rusland fra de amerikanske myndigheder i fangebyttet. Arkivfoto.
Våbensmugler Viktor Bout er overdraget til Rusland fra de amerikanske myndigheder i fangebyttet. Arkivfoto. Foto: Damir Sagolj
Vis mere

'For et øjeblik siden talte jeg med Brittney Griner. Hun er i sikkerhed. Hun er på et fly. Hun er på vej hjem,' skriver Joe Biden på Twitter.

En embedsmand fortæller til CNN, at Biden gav endelig godkendelse til fangebyttet i sidste uge.

Griners kone, Cherelle Griner, er sammen med præsidenten i Det Hvide Hus. Billeder af hende og præsidenten fremgår af billeder på Bidens Twitter-profil.

Joe Biden vil snart gå ud og tale om løsladelsen af WNBA-stjernen fra den russiske tilbageholdelse, lyder meldingen fra Det Hvide Hus.